Dan osoba sa Daun sindromom

VIDEO K9: Danas se obeležava Svetski dan osoba sa Daun sindromom. Ovaj datum prvi put je obeležen u Singapuru 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran kao dan obeležavanja, jer u osnovi Daun sindroma je prisutnost 3 hromozoma na 21. hromozomskom paru.

0
630

Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad, organizovalo je danas niz događaja u cilju obeležavanja Svetskog dana osoba sa Daun sindromom, među kojima je bio i simpozijum pod nazivom “Unapređenje kvaliteta osoba sa Daun sindromom”.

“Danas imamo jedan simpozijum na kojem će stručnjaci i članovi udruženja sagledati sa svih strana kako žive osobe sa Daun sindromom, kako njihove porodice žive sa njima, koja je to sve podrška zajednice koja im se pruža, kako oni provode slobodno vreme, kako se bave sportom i rekreacijom, kulturom, kako se obrazuju i tako dalje”, rekla je Olja Nićiforović-Šurković sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Daun sindrom je genetski poremećaj uzrokovan jednim hromozomom viška, a nastaje u trenutku začeća. Pomoć i podrška neophodni su osobama Daun sindromom, ali i njihovim porodicama.

“Ovakvi događaji i ovakve manifestacije jasno pokazuju nešto što mi treba u budućnosti da radimo, a to jeste da zdravstveni i socijalni radnici imaju nova iskustva i nova saznanja o zdravstvenim problemima koje ovakve osobe imaju. Da se pronađe odgovarajući modus za njihovo školovanje i radno angažovanje i u tome im država, naravno, svestrano pomaže. Ne samo to, veoma je važno da osobe sa Daunovim sindromom prepoznaju da mogu da iskažu svoje potrebe. I sam slogan ovakvih manifestacija “Moj glas, moja zajednica”, jasno govori kuda mi treba da idemo, jer svi su rođeni za nešto, samo svi zajedno možemo sve”, naveo je Zoran Gojković, Pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Deca, kao i odrasli sa Daunovim sindromom, ne smeju da dobijaju pažnju samo 21. marta, već ih moramo uključiti u društvo kao ravnopravne članove svakog dana njihovog života.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.