Dan oslobođenja Novog Sada

VIDEO K9: Novi Sad danas obeležava Dan oslobođenja grada u II svetskom ratu. Delegacije grada, Vojske Srbije i boračkih organizacija položile su jutros vence na Spomen groblju, a u podne je održana svečana ceremonija dodele Oktobarske nagrade i Novembarske povelje za ovu godinu zaslužnim građanima i institucijama kojima su dodeljena ta priznanja.

0
20

Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada, jutros su na Spomen groblju vence u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine položili i predstavnici grada, Gradskog odbora SUBNOR-a, Vojske Srbije i gradske Organizacije rezervnih vojnih starešina.


“Nećemo dozvoliti da senka zaborava padne na junaštvo i besmrtna dela naših predaka,  znanih i neznanih junaka, koji su izvojevali slobodu za naš grad 23. oktobra 1944. godine. Sa punim poštovanjem, ceneći njihove nadljudske napore i najveću moguću cenu koju su platili, danas živimo i ljubomorno čuvamo ono što su nam ostavili kao njihov legat. Taj svojevrsni  zavet koji su nam darovali, mi moramo da prenesemo današnjim generacijama. Danas živimo u drugim okolnostima, bijemo sasvim druge bitke, suočavamo se sa protivnikom na globalnom nivou, kao što je korona virus, ali ne zaboravljamo kroz šta su naša zemlja i naš grad  prolazili sredinom 20. veka”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ovi važni istorijski datumi moraju se snažnije čuvati od zaborava, jer se čini da ljudi pod pritiskom svakodnevice i usled ubrzanog tempa života, istakao je Vučević, ne poklanjaju dovoljno značaja i pažnje sećanju na datume koji obavezuju i opominju.

Prema rečima predsednika Gradskog odbora SUBNOR-a, ta organizacija se trudi da opomene mlađe generacije da moraju čuvati ono što su prethodne stvorile.


“Poruka za nove generacije je da uče mnogo, jer će samo znanjem ojačani ceniti slobodu i neće dozvoliti drugima da je ugroze, vidite i sami šta se sešava u svetu”, rekao je Mihajlo Vujasin, predsednik GO SUBNOR-a.

Novi Sad je 23. oktobar 1944. godine dočekao nakon gotovo tri i po godine okupacije, tokom koje je bio privredno devastiran, a broj njegovih stanovnika prepolovljen zbog masovnih zločina i proterivanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.