Dan oslobođenja Novog Sada

VIDEO K9: Polaganjem venaca na Spomen krst palim borcima danas je obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

0
32

Devetog novembra 1918. godine Novi Sad je oslobođen u Prvom svetskom ratu. Posle Velikog rata, u kojem je Srbija, proporcijalno broju stanovnika, imala najveći broj ljudskih žrtava, Vojvodina je i zvanično postala deo Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve održalo je pomen stradalima u porti Uspenske crkve, a vence na Spomen krst palim borcima od 1912. do 1918. godine položili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa delagacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije.

Vučević je naglasio da su Novosađani na današnji dan 1918. godine dobili slobodu koja je plaćena najskupljom cenom – ljudskim životima.

Deveti novembar je izuzetno važan dan u istoriji srpskog naroda i Novog Sada ističu u Udruženju Potomaka ratnika Srbije 1912. do 1918. jer je to datum na koji je promenjena istorija na ovim prostorima.

Mnogi istorijski događaji koji su Novom Sadu doneli slobodu i napredak, navodi Vučević, uticali su na to da on danas bude Evropske prestonica kulture i mladih, grad sa jakim univerzitetskim centrom i koji svake godine broji sve više stanovnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.