Dan muzeja Žeravica

VIDEO K9: U Novom Miloševu je u subotu održan Peti godišnji vremeplov - Dan muzeja Žeravica. Ovom događaju, pored više stotina gostiju i posetilaca, prisustvovao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

377

Dan Muzeja Žeravica, ove godine održan je pod nazivom ’’Zalazak u svitanju’’, a posetici i gosti novomiloševačke manifestacije imali su priliku da prisustvuju otvaranju renovirane kuće i postavke dvostrukom agentu iz Drugog svetskog rata Dušku Popovu.

U okviru obeležavanja Dana muzeja, otvorena je prva spomen soba našeg proslavljenog košarkaškog trenera i stručnjaka Ranka Žeravice.

Vlasnik muzeja Žeravica, Čedomir Žeravica, govoreći o tome zbog čega se odlučio da se otvori kuća Duška Popova i da se na prigodan način otrgne od zaborava ime nekadašnjeg dvostrukog agenta tokom II svetskog rata, rekao je da je Duško Popov izvesno vreme kao dete proveo i u Novom Miloševu kod svojih rođaka…

Žeravica je istakao da Muzej predstavlja dobro mesto za sve one koji žele da saznaju nešto više o tome kako se nekada obrađivala zemlja pa muzej privlači sve veći broj turista, ali i učenika i studenata.

Deo kuće Duška Popova iskorišćen je za trajnu postavku posvećenu našem proslavljenom košarkaškom treneru I stručnjaku Ranku Žeravici.

Prema najavama iz nadležnih ministarstava, sredstva za nastavak izgradnje muzeja ‘’ Ranko Žeravica’’ su obezbeđena, a Zaga Žeravica iz Fondacije Ranko Žeravica je istakla da očekuje da će sledeće godine radovi na izgradnji kompleksa muzeja biti okončani

U najatraktivnijem delu programa obeležavanja Dana muzeja Žeravica, posetiocima je prikazana vršidba žita parnom mašinom. Po završetku vršidbe usledio je i defile traktora koji je posebno obradovao najmlađe posetioce manifestacije.

Muzejska kolekcija Žeravica prostire se na površini od preko hiljadu šest stotina pedeset kvadratnih metara dok se na prostoru ispred zgrade muzeja nalazi pedesetak izloženih traktora i drugih poljoprivrednih mašina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.