Dan mrtvih – Vesela meksička tradicija

VIDEO K9: Filozofski fakultet u Novom Sadu od 1. do 3. novembra obeležava Dane Meksika, a današnji dan bio je posvećen najznačajnijem meksičkom prazniku, Danu mrtvih. Tradiciju i običaje vezane za proslavu ovog praznika, za Kanal 9 je pojasnila Meksikanka Pati Vaskez.

0
102

Dan mrtvih, najznačajniji meksički praznik koji predstavlja spoj astečke i hispanske kulture, obeležen je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u okviru manifestacije Dani Meksika koja traje od 1. do 3. novembra.

Nakon proslave kod kuće, sledećeg dana, 2. novembra, porodice u Meksiku odlaze na groblje gde ostaju tokom čitave noći, kako bi i tamo proveli vreme sa svojim mrtvima i pokazali im da misle na njih.

Na groblju se, kako je rekla Pati Vaskez iz Organizacije “Latinos en Serbia” nastavlja pesma, muzika i šala, zato što ovaj praznik nikako nije tužan, već predstavlja jednu tradiciju punu radosti, ljubavi, cveća i boja, s obzirom da su svi dragi ljudi, i živi i mrtvi, zajedno na okupu.

Tokom ovog praznika tradicionalno se mesi i poslužuje „Pan de muerto“ odnosno Hleb mrtvih.

Svi sadržaji i aktivnosti organizovani u okviru manifestacije Dani Meksika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu su besplatni i otvoreni za javnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.