Dan kada je “život stao”

VIDEO K9: „Umro je drug Tito!“, rečenica je koju je pre tačno 37 godina sa suzama u očima u Dnevniku izgovorio spiker Miodrag Zdravković.

0
475

4. maja 1980. godine, u 88. godini života umro je Josip Broz Tito, doživotni lider socijalističke Jugoslavije, proslavljeni ratni komandant i jedan od osnivača i čelnika Pokreta nesvrstanih.

“Veličina ta koju je on izveo kroz oslobodilački rat i izgradnju Jugoslavije je u tome što je on viziju imao toga, koja odgovara vremenu. Uzmite samo primer nesvrstanih. Kada je došlo do sukoba dva velika tabora, istoka i zapada, mi smo već bili posvađani sa Staljinom, i tako dalje. On kreće, određuje to vreme i stvara nesvrstane zajedno sa Naserom, Sukarnom i ostalima koje uspešno, koji je mogao da razdvaja dva tabora i da međusobno zaoštrava takvu situaciju”, rekao je Bogdan Tankosić iz Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji.

Veliki broj starijih građana danas se sa nostalgijom se priseća vremena vladavine Josipa Broza Tita.

On će ostati upamćen kao predvodnik Narodnooslobodilačke borbe koju je poveo protiv fašizma. Zaslužan je i za uspostavu komunističkog socijalističkog režima, te ujedinjenje zemalja Balkana – Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, te Bosne i Hercegovine u zajedničku državu – Jugoslaviju.

“On je jedna veličina koji je znao da razume vreme, raskršća toga vremena, a da onda oceni kao generalni sekretar Komunističke partije u koju je došao onda, da proceni kako će se svi ti događaji razvijati. Počeo je rat u Evropi. On onda priprema šta sa Jugoslavijom, šta će se desiti i čitava zamisao je na njemu, koji je upravo bio kako bih ja rekao vidovit u tome da može da odredi pravce i strategiju i organizovanost borbe”, smatra Tankosić.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mešovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici, maja 1892. godine. Tokom njegovog života, kao datum rođenja obeležavan je 25. maj i to kao “Dan mladosti”.

Nakon njegove smrti, usledio je raspad Jugoslavije, a o njegovom životu i delu i danas se često vode polemike. Bez obzira na sve, oni koji pamte život za vreme Tita, pamte i da su tada zaista živeli životom dostojnim čoveka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.