“Dan jednakih plata” 14. decembra

VIDEO K9: Komisija za rodnu ravnopravnost utvrdila je program aktivnosti koje će sredinom decembra organizovati u okviru akcije ,,Dan jednakih plata''. Akcija ima za cilj da skrene pažnju javnosti na neravnopravan položaj žena u odnosu na muškarce kada su prosečne zarade u pitanju, te da ukaže na potrebu preduzimanja suštinskih aktivnosti u ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

0
354

Prošlogodišnja akcija ,,Dan jednakih plata” je imala veliki odziv, kažu u Komisiji za rodnu ravnopravnost koji su odlučili da je sprovedu i ove godine.

Sama akcija podrazumeva prodaju artikala u određenim prodavnicama 11 posto jeftinije ukoliko ih kupuju žene.

“Što se tiče akcije, 11 posto popusta za žene, to je razlika u platama između muškaraca i žena, iz Zavoda za statistiku smo dobili podatke. 11 posto kada kažemo, jesu manje one plate, ali su manje iz razloga što žene češće idu na bolovanja”, rekla je Mirjana Vasilić, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost.

Dan jednakih plata planiran je 14. decembra, do kada će kada će akcija biti promovisana, a svim zainteresovanim omoguće da se prijave za učešće. Na objekte koji budu uključeni u akciju biće nalepljeni plakati, kako bi sugrađanke znale gde mogu da iskoriste ovaj popust, kazala je Vasilić.

“Cilj ove akcije nije samo kupovina, cilj ove akcije je pre svega da se široj javnosti skrene pažnja na tu razliku u platama”, istakla je Vasilić.

Komisija će uputiti poziv svim privrednim subjektima u Novom Sadu, kao i svima koji žele da budu društveno odgovorni i doprinesu podizanju svesti o potrebi za rodnom ravnopravnošću, da svojim učešćem podrže ovu akciju i da omoguće ženama da ostvare popust na robu i usluge u iznosu od upravo tih 11 odsto razlike u zaradi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.