Dan grada u Galeriji Matrice srpske

VIDEO K9: U susret obeležavanju 1. februara, Dana Grada Novog Sada, u Galeriji Matice srpske tokom vikenda biće priređen program ispunjen raznovrsnim novosadskim umetničkim pričama.

0
82

Povodom 1. februara – Dana Grada Novog Sada, Galerija Matice srpske za predstojeći vikend pripremila je poseban besplatan program za posetioce koji će imati priliku da kroz umetnička dela iz različitih epoha saznaju više o nastanku, istoriji, kulturi, ličnostima i malo poznatim pričama iz Novog Sada.

U nedelju u 13 i u 17 časova biće održana posebna stručna tumačenja kroz stalnu postavku na temu Ulice i lica Novog Sada.

Pored ovog programa, povodom obeležavanja Dana Grada Noovg Sada od utorka, 2. februara, u Sobi za prepuštanje Galerije Matice srpske biće postavljeno novo umetničko delo.

Svoj dan Novi Sad obeležava 1. februara od 1748. godine kada je proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Carica Marija Terezija tada je potpisala “Povelju slobodnog kraljevskog grada” kojom je Novi Sad stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.

Carskim potpisom ispod Povelje, dotadašnje naselje Petrovaradinski šanac izuzeto je iz nadležnosti državnih vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status Grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice “domaćih” građana i građanki, pravo da donese gradski Statut i ubire porez i novo ime.

Te godine u carskoj povelji nazvan je “Neoplanta”, sa pravom da se ovaj naziv sa latinskog prevede na sve jezike, pa je na srpski taj naziv prevedeno kao “Novi sad”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.