Dan Evrope u Novom Sadu

VIDEO K9: Tokom protekle dve decenije, Delegacija Evropske unije organizuje različita dešavanja povodom 9. maja Dana Evrope. Ove godine tokom celog meseca EU karavan će posetiti 11 gradova u Srbiji, a manifestacija je danas održana u Novom Sadu.

0
24

Putem instalacija studenata i izložbi u užem centru grada Novosađani se mogu informisati o primerima uspešnih praksi saradnje Evropske unije i Srbije. U organizaciju manifestacije na Trgu slobode je, osim Delegacije EU u Srbiji, bio uključen i EU Info Point Novi Sad.

“Evropa je u svakom slovu istorije Novog Sada. Kada se pogledaju njegov istorijski narativ i današnjica, onda vidimo da karavan nije slučajno ovde. Deveti maj obeležavamo kao Dan pobede nad fašizmom 1945. godine, a na taj veliki dan, pet godina kasnije, uspostvaljen je i koncept zajednice evropskih država. Novi Sad je Omladinska prestonica Evrope, Evropska prestonica kulture, Grad koji je realizovao mnogo investicija sa evropskim institucijama, ali i sa privatnim kompanijama iz zemalja EU. Imamo odličnu saradnju sa amabasadom EU u Srbiji, a najvažniji zajednički projekat jeste izgradnja Žeželjevog mosta sa svim saobraćajnicama. Nastavljamo dalje zajedno da radimo, a od značajnijih projekata koji su pred nama su izgradnja Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom i Instituta Biosens, odnosno centra izvrsnosti”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Ideja EU počiva na konceptu da samo saradnja podstiče mir, solidarnost i ekonomski rast, istakla je ovom prilikom zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji.

“Karavanom kroz Srbiju želimo da predstavimo građanima podršku koju EU pruža ukupnoj zajednici. Saradnja sa Srbijom traje 20 godina. Prošle godine EU je uspostavila mehanizam za borbu protiv posledica pandemije koji je otvoren za države članice, ali na taj način je profitirala i Srbija kojoj je bilo namenjeno 66 miliona evra. U Vojvodini sarađujemo u brojnim oblastima kao što su kultura, nauka, životna sredina, a tu su i programi prekogranične saradnje”, kazala je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji

Norčić Štamcar je napomenula da u našem gradu već šest godina deluje jedan od tri EU info kutka, koliko ih ima u Srbiji, a koji rade na tome da približi Evropsku uniju Srbiji i Srbiju Evropskoj Uniji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.