Dan dece koja žive i rade na ulici

VIDEO K9: Širom sveta 12. april posvećen je deci koja žive i rade na ulici, deci koja predstavljaju najranjiviju i višestruko diskriminisanu društvenu grupu. Dan obeležava i novosadsko Svratište.

0
938

Međunarodni dan dece koja žive i rade na ulici obeležava se od 2011. godine. Ova grupa dece nema bezbrižno detinjstvo i nije odgovorna za svoj položaj.

Svratište za decu postoji sa ciljem da pruži pomoć i podršku socijalno ugroženim mališanima.

“Fenomen dece koja žive i rade na ulici nije nešto što je karakteristično za našu zemlju, već je čak u nekim drugim zemljama koje su siromašnije i zastupljeniji, ali, eto, nažalost, u čitavom ovom regionu Balkana, takođe se mnoge države suočavaju sa ovim problemom i pokušavaju da ga reše na različite načine. Tako da, praktično, 12. april je taj Svetski dan dece uključene u život i rad na ulici, zapravo kada bi svi trebali negde da se dodatno animiramo, da vidimo koju vrstu podrške i zaštite možemo da pružimo toj grupi dece koja je među najranjivijima u svim društvima”, istakla je Daliborka Batrnek – Antonić, koordinatorka Svratišta.

Svratište za decu, koje se nalazi na Bulevaru Oslobođenja 39, postoji već 7 godina. U prethodnoj godini, prema rečima koordinatorke, Svratište je imalo rekordan broj dece, u poseku dnevno ih je boravilo 35.

Današnji dan u Svratištu je obeležen radionicama.

“Nemamo planiranu javnu akciju, ali ćemo u samom Svratištu imati radionicu koja će biti vezana za dečja prava i to smo odabrali da radimo ove godine, posebno pravo na sigurnost, pravo na zdravlje i pravo na obrazovanje, zato što je negde naše iskustvo u radu sa decom uključenom u život i rad na ulici. Ta tri prava su, zapravo, najugroženija i taj rad na ulici ili provođenje dugog vremena zajedno sa roditeljima na ulici ometa dete pre svega u redovnom pohađanju škole, ugrožava njegovu sigurnost i izlaže ga mnogim zdravstvenim rizicima”, rekla je Batrnek – Antonić.

U četvrtak, 13. aprila u 18 časova, Svratište organizuje humanitarni turnir na Đačkom igralištu, gde će grupa starije dece iz Svratišta imati priliku da se druži i vežba sa ostalim građanima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.