Dan Biblioteke Matice srpske

VIDEO K9: U Matici srpskoj danas je svečanom akademijom obeležen dan Biblioteke Matice srpske. Dan Biblioteke održava se na datum izuzetno značajan u istoriji Matice srpske, kao i srpske kulture u celosti. Na današnji dan je 1864, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod Napredak, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

0
1007

Svečana akademija počela je himnom Bože pravde, koju je izveo hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.

“Ono što je najvažnije jeste da je to povlašćeni dan srpske knjige i srpske kulture, a knjiga je, kao što znate, ključ naše kuće, srpske kuće, ali onaj ključ od svake normalne evropske kuće. Dakle, u toj meri poštujemo knjigu, u toj meri poštujemo kulturu. Mi se prepoznajemo, pa evo, zapravo, egzistiramo u ovom vremenu koje je u slabosti, u strahu i trepetu, mi se prepoznajemo da li doista jesmo i, ukoliko jesmo u prostoru knjige, u prostoru kulture, mi možemo reći da se približavamo biću i da bivamo”, naveo je Selimir Radulović, direktor Biblioteke Matice srpske.

Svečanom skupu prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

“Osnivanje Matice srpske i naravno Biblioteke u okviru nje, bio je jedan od kamenova našeg kulturnog preporoda, organizacije, publikacije, izdavaštva, širenja kulture čitanja, objedinjavanja naših istaknutih pisaca i autora na jednom mestu, prikupljanja srpskih rukopisa i literatura koja je pisana na srpskom jeziku, koja obrađuje prijem i srpske istorije i kulture i tradicije i književnosti i svega ostalog. Prema tome, Matica srpska i njena Biblioteka traju i zrače kroz vreme velikim sjajem i svaki praznik, svaka godišnjica obeležavanja je zapravo i veliki praznik srpske kulture”, rekao je Vukosavljević.

Ovom prigodom uručena je nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, koju je ove godine dobio ugledni srpski pisac i bibliotečki poslenik Radovan Beli Marković, kao i Zahvalnica čiji je dobitnik Radovan Mićić, dugogodišnji bibliotekar savetnik Biblioteke Matice srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.