Dan bez automobila obeležen i u Novom Sadu

VIDEO K9: U okviru manifestacije "Evropska nedelja mobilnosti", danas se obeležava Dan bez automobila. Dan kada bi trebalo da parkiramo automobile i svoje aktivnosti obavimo peške, vožnjom bicikla ili javnim prevozom. Cilj je podizanje svesti o prevelikom zagađenju životne sredine.

0
516

Vazduh iznad mnogih gradova je mračan i sumoran, a najveći zagađivači su saobraćaj i industrija.

Posledice aerozagađenja su globalno zagrevanje, pojava kiselih kiša, oštećenje ozonskog omotača i povišenje nivoa svetskog mora.

Danas je dan biciklista, pešaka, vozača rolera, trotineta i skejt bordova, korisnika invalidskih kolica, odnosno svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu, ne prave buku i ne zauzimaju životni prostor svojih sugrađana. Reklo bi se da na ulicama Novog Sada danas nema manje automobila nego uobičajeno, a razlog tome su vrerovatno vremenski uslovi.

Ono što svako može da učini kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, jeste da izbegava korišćenje automobila, posebno na kraćim relacijama ili izabere alternativne vidove saobraćaja, odnojsno javni prevoz, železnice, upotrebu bicikla ili pešačenje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.