DAN 2. ŠTRAJKA GLAĐU, NOVINARSKA UDRUŽENJA POSETILA KANAL 9

Drugog dana štrajka glađu Maju Pavlović posetili su je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić i Slobodan Krajnovic, član upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

808

Nakon što je preduzeće Emisiona tehnika i veze je 18.05.2018. godine, posle 20 godina postojanja, ugasilo signal novosadske televizije Kanal 9, zbog duga, direktorka Maja Pavlović otpočela je štrajk glađu.

Drugog dana štrajka glađu posetili su je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić i Slobodan Krajinović, član upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) .

U razgovoru sa njima Maja je istakla da će istrajati u svojim zahtevima da prvo sa državom “svede račune”, da se podvuče crta i ustanovi ko je tu kome dužan.

“Ukoliko smo, nakon toga, stvarno mi dužni, onda su postupili potpuno ispravno što su nas ugasili”- istakla je ona.

Objašnjavajući razloge ovog svog postupka, pitala je predsednike novinarskih udruženja dokle će biti normalno da nam DRŽAVA NE PLAĆA, ili kasni u plaćanju, a da svima nama građanima, ako propustimo svoje rokove, odmah dolaze javni izvršitelji, zaplenjuju stvari iz naših domova, uzimaju stanove, kuće, gase preduzeća…

Istakla je da Kanal 9 nikada ne bi bio u ovoj situaciji da u našoj Srbiji postoje pravila koja važe za sve ista i koja se poštuju.

“Ako država može bez ikakve sankcije da uzme penzionerima penzije, da bez ikakve sankcije ne plaća svoje dugove na vreme, odakle joj prava da ovako surovo kažnjava nas, kada mi ne platimo na vreme? Pa gde je tu pravda?”- podelila je sa svojim kolegama iz novinarskih udruženja svoje veliko razočarenje.

“Juče su već mnogi mediji u Srbiji ugašeni. Danas gase nas, a sutra mogu doći po sve vas. Hajde da zajedno stanemo tome na put”- podelila je svoje strepnje sa kolegama novinarima.

U razgovoru ih je podsetila da je premijerka Ana Brnabić rekla da joj nije jasno šta je problem u medijima.

“Evo, neka dođe kod nas, ja ću joj objasniti, pa nije Novi Sad preko sveta!”- rekla je Maja Pavlović.

Smatra da međunarodnoj zajednici treba preneti da je upravo Kanal 9 slučaj koji navode u svojim izveštajima o tome kako je sloboda medija u Srbiji ugrožena.

“Svi izveštaji međunarodnoj zajednici padaju u vodu, ako zatvori oči pred: konkretnim situacijama, konkretnim medijima i konkretnim ljudima” – istakla je u razgovoru sa UNS i NUNS.

Na pitanje šta se u stvari desilo, ona je ponovila da hoće da Kanalu 9 država plati što im duguje, kako bi i Kanal 9 mogao da plati ono što duguje državi.

“Prvo nismo dobili od države odgovor ni da li ovaj dug zaista može da postoji, jer po konkrusu na kojem smo dobili dozvolu 2008. godine na 16 godina, država je odredila da je ova naknada iznosi 23.000 dinara mesečno, a oni nam već 3 godine naplaćuju 173.000 dinara mesečno.” . objasnila je Maja Pavlović.

Upoznala ih je i sa činjenicom da država Kanalu 9 treba da plati preko 20 miliona dinara troškova prekršajnih postupaka, koje su pokretali, radeći svoj posao, tražeći informacije od direktora javnih preduzeća, koji su ih krili i koji su u tim postupcima ili oglašeni krivim ili su postupci odlazili u zastaru.

“10 puta više Kanalu 9 duguje država, nego što Kanal 9 duguje državi, a nama su ugasili signal” – podelila je sa svojim kolegama novinarima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.