Daleko od SFRJ

VIDEO K9: Četvrt veka od raspada bivše SFRJ još uvek su prisutne polemike šta je samostalnost njenih bivših republika donela građanima koji u njima žive. Raspadom zajedničke države svi su izgubili, rekao je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam u emisiji Press presek. Nijedna bivša jugoslovenska republika, pojasnio je Popov, još nije dostigla ugled u svetu koji je uživala tadašnja SFRJ, niti je svojim građanima obezbedila stabilnost i standard koji su tada imali.

544

Čini se da zemlje koje su nekada bile ujedinjene u SFRJ ni do danas nisu rešile neka od osnovnih državnih pitanja. Rascepkane i podeljene, zapaljive su po pitanju međusobnih odnosa, pretnji i prebacivanja zbog nemilih događaja iz prošlosti.

Svi su izgubili raspadom bivše Jugoslavije, rekao je direktor Centra za regionalizam koji smatra da ugled koji je bivša zajednička država imala u svetu, zemlje koje su iz nje proistakle još uvek nisu dostigle.

“Ona je ipak bila jedna ozbiljna država, uređena država, poštovana u svetu, država gde smo imali jednu stabilnost, mir, socijalnu sigurnost i tako daljee. Svi pričaju o onih nekih 20 milijardi dolara duga. Hajde sad da vidimo koliko košta raspad Jugoslavije, gde smo sada i koliko duguje pojedinačno svaka od ovih zemalja, a da ne govorimo koliko je koštao raspad Jugoslavije time što je uništeno toliko gradova”, naveo je Popov.

Ratna razaranja devedesetih ekonomski decenijama su unazadile područje Balkana, a građanima novonastalih država, osim siromaštva, ostavila ožiljke i nepoverenje kojim nije teško manipulisati, što političari na ovim prostorima vešto koriste. Relikt prošlosti je i osećaj lične sigurnosti, istakao je Popov, koji se u bivšoj SFRJ podrazumevao.

“Svaka tri meseca se, otprilike, pojavi vest ‘mirna noć u Beogradu’. Znači, to je sada vest dana da je bila mirna noć, nije niko nikoga ubio, nije eksplodirala neka naprava i tako dalje. U ono vreme su takve stvari bile normalne. To se podrazumevalo”, kazao je Popov.

Mlađe generacije to vreme ne pamte, a kao argument protiv bivšeg sistema navode totalitarizam, rekao je Popov. Pitanje je, međutim, kako je naveo, dali smo sedevedesetih izborili za demokratiju, ne samo kod nas, već i u ostalim državana nastalim od bivše SFRJ.

“Da li je ovo višepartijski sistem ili je samo simulacija višepartizma? Tamo gde jedni stanu drugi samo nastave, držeći u šaci one prethodne, znajući šta su radili, jer je još u toku ta velika tranziciona pljačka i, faktički, sve garniture se smenjuju, a nama je isto ili sve gore i gore”, rekao je Popov.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.