Đačke razmene koje traju godinama

VIDEO K9: Zrenjaninski i nemački gimnazijalci već osam godina učestvuju u programu razmene đaka. To je prilika za upoznavanje đaka, razmenu znanja, iskustava, ali i za putovanja i druženja. S obzirom da nemački gimnazijalci dolaze iz jedne od najrazvijenih nemačkih regija - Baden Virtemberga, sa kojim Vojvodina ima izuzetnu saradnju, predstavnici pokrajinske vlasti ugostili su đake u Banovini.

0
521

Još od 2009. godine đaci iz Zrenjaninske gimnazije učestvuju u razmeni koju je ova škola uspostavila sa Gimnazijom Sveti Mihajlo iz grada Švebiš Hala u nemačkoj regiji Baden Virtemberg.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević i pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje Biljana Kašerić, primili su delegaciju učesnika projekta đačke razmene između Zrenjaninske gimnazije i Gimnazije “Sveti Mihajlo” iz Švebiš Hala, Nemačke.

“Evo, ove godine se to već nastavlja, tako da je to jedno dobro iskustvo, upoznavanje istog uzrasta vršnjaka, razgovora o načinu i sistemu školovanja, dualnom obrazovanju i svemu onome što mi evo krećemo i polako od njih na neki način prepisujemo i njihova iskustva prenosimo u naš sistem školovanja i obrazovanja”, naveo je Kovačević.

U posetu Pokrajinskoj vladi došli su 21 učenik i dva profesora iz Nemačke, kao i dvadeset jedan učenik, dve profesorke nemačkog jezika i direktor Gimnazije iz Zrenjanina.

“Kada su deca iz Nemačke došla u Srbiju, tada je roditelje bio neki strah da decu puste da idu u Srbiju, u Vojvodinu, a danas imamo ogromno interesovanje dece i, na neki način, kada deca odlaze, odlaze plačući i želeći još da ostanu”, rekla je Mihaela Ajzenman, profesorka iz Švebiš Hala.

Kovačević je na prijemu istakao da boravak učenika iz inostranstva sa jedene strane doprinosi boljem uvidu u način života, kulturu i druge osobenosti, a sa druge strane podstiče međusobno upoznavanje mladih ljudi, negovanje prijateljstava i izgradnju budućih veza na osnovu obostranih interesa, te da će Pokrajinski sekretarijat i ubuduće podržavati stvaranje ovakvih oblika saradnje škola iz pokrajine sa školama iz zemalja u okruženju i šire, naveo je Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.