Đaci uče o požarima

VIDEO K9: Vatrogasci u Novom Sadu svakodnevno gase u proseku tri do pet požara, navode u Vatrogasnom savezu grada Novog Sada. Ovo je, kako kažue, veliki broj koji se mora smanjiti, a jedna od akcija koju tim povodom preduzimaju jeste i edukacija osnovaca.

342

Vatrogasni savez grada Novog Sada danas i sutra drže predavanja u novosadskim osnovnim školama, sa ciljem da đake nauče ponašanju u uslovima požara.

“Ono što je nama cilj, to je da uključimo i prosvetne radnike i šire slojeve društva da edukuju decu i da sami sebe edukuju, da se i oni u stvari edukuju, da prenesemo što više znanja i potrebnih informacija. Tako je sad na red došao Bukovac, u Osnovnoj školi smo održali predavanje za učenike petih i šestih razreda, sad su oni na rasporedu bili”, rekla je za Kanal 9 Ljubica Krnjaić, sekretarka Vatrogasnog saveza grada Novog Sada.

Akcenat predavanja stavljen je na evakuaciju u slučaju požara, dok je značaj predavanja u tome, istakla je Krnjaić, što će učenici naučiti kako da sačuvaju svoju bezbednost, ali i širiti svoja saznanja, kako bi se o ovoj temi povećala svest kod građana i time smanjio broj požara, povređenih i žrtava.

“Najpre im pokažemo malo kroz jedan slajd neke sličice i filmiće, šta sve rade vatrogasci i onda im pokažemo kako se rukuje vatrogasnim aparatima, kako se praktično vrši evakuacija i objasnimo u kojim slučajevima se koje od sredstava za gašenje ne bi moglo koristiti i naravno naučimo, ono što deca nas oduševe, deca sva znaju broj telefona na koji treba zvati vatrogasce, dok stariji to manje, ali mi insistiramo da nauče koje informacije vatrogascu da daju”, pojasnila je Krnjaić.

Osnovne informacije koje je potrebno navesti prilikom prijave požara, jesu tačna lokacija, opis lokaliteta i da li je u pitanju dim ili plamen, navodi Krnjaić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.