Da se nasilje u porodici ne ponovi

VIDEO K9: Psihosocijalni tretman muškaraca počinilaca nasilja u porodici se četvrtu godinu za redom sprovodi u okviru Centra za socijalni rad grada Novog Sada. Statistika pokazuje da 60 do 80 procenata muškaraca koji su počinili nasilje i prošli tretman, nikada više ne ponove nasilje.

0
499

Osnovni cilj tretmana muškaraca počinilaca nasilja jeste zaštita žena i dece žrtava nasilja u porodici.

Brojni dokumenti, među kojima je i Istanbulska konvencija sa čijom primenom je počela i naša država, propisuju obavezan tretman muškaraca počinilaca nasilja u porodici, kako bi se zaustavilo dalje činjenje nasilja i kako bi se direktno zaštitili žene i deca.

“Nakon zaustavljanja nasilja, za one muškarce koji ispunjavaju zahteve za uključivanja u tretman, a to su muškarci koji su počinili blago do srednje teško nasilje u partnerskom odnosu, muškarci koji ne prete samoubistvom, koji ne zloupotrebljavaju u značajnoj meri alkohol ili psihoaktivne supstance, koji nisu počinili teško nasilje prema ženi ili seksualno nasilje prema detetu i koji ispunjavaju još neke kriterijume, mogu biti uključeni u tretman. U tretman Centra za socijalni rad može uključiti javno tužilaštvo, sud, policija, sam Centar za socijalni rad, a mogu se i samoinicijativno javiti”, rekla je dr Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće.

Padejski Šekerović objašnjava da tretman direktno pomaže žrtvama nasilja, ali i samim počiniocima da kroz izmenu svojih uverenja, razmišljanja, ponašanja i kroz učenje kontrole besa više nikada ne počine nasilje u porodici.

“Sam tretman se sastoji iz dva dela. Prvi deo predstavljaju individualni razgovori. Svaki klijent prođe kroz četiri individualna razgovora koji su namenjeni selekciji za uključivanje u grupni tretman, koji je zapravo meta tretmana. Grupni tretman, koji obuhvata 6 do 8 počinilaca nasilja, se sprovodi 6 meseci kroz 24 seanse koje traju sat i po vremena. Dakle, muškarce koje u najvećem broju uputi Osnovno javno tužilaštvo, na osnovu pravnog instituta odlaganja krivičnog gonjenja se upućuju naredbom tužilaštva u Centar za socijalni rad”, navela je Padejski Šekerović.

Tokom tretmana, kako je rekla, muškarci nauče da je bes legitimno ljudsko osećanje, ali da konflikt ne treba završavati nasilno već na brojne druge konstruktivne načine. Ukoliko muškarac ne prođe uspešno tretman, nastavlja se krivični postupak zbog nasilja u porodici tamo gde je stao pre slanja Centru za socijalni rad.

Grupni psihosocijalni tretman do sada su prošla 23 muškarca, od kojih 20 nije ponovilo nasilje, navode u Sigurnoj ženskoj kući.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.