Da li ste za mažoretski ples?

VIDEO K9: U cilju oživljavanja mažoretskog plesa u Vojvodini, Savez mažoretkinja Srbije, zajedno sa Ruskim i Rusinskim kulturnim centrom, pokreće projekat razvoja ovog plesa kroz besplatne časove za devojčice.

0
851

Mažoretski ples predstavlja spoj marša i plesa, gde se mažoretkinje prvi put i pojavljuju u vojnim marševima pred kraj 18. veka u Francuskoj, prateći ritam dobošara, predvodnika vojske koja ide u ratove i osvajanja.

Danas dame u živopisnim uniformama krase razne svečanosti širom sveta.

“Taj ples ovde kod nas nije toliko razvijen, koliko u tim primorskim zemljama. Mažoretkinje su poznate po tome što unose neku svečanu atmosferu, radost, veselje, osmehe, ženstvenost neku. One su poznate po tome da imaju divne svečane uniforme, lepe ženstvene uniforme i one uglavnom predvode te povorke, da li u karnevalima ili kod festivala, otvaranja festivala, znači razne priredbe, da bi donele osmeh i neku radost svemu tome”, rekao je Jovan Ivanov iz Ruskog kulturnog centra.

Prvi čas mažoretskog plesa za devojčice biće održan u subotu, 13. maja u prostorijama Rusinskog kulturnog centra u ulici Jovana Subotića broj 8.

“Besplatni časovi će biti. Mi pozivamo tom prilikom devojčice i devojke da se prijave, da se bave tim plesom. Da napravimo grupu, da se uvežbaju i onda dalje na nastupe. Idemo po priredbama u Novom Sadu, u Srbiji, inostranstvu. One se organizuju, u svetu to je pokret koji organizuje i festivale i takmičenja i svašta nešto”, naveo je Ivanov.

Prijave za besplatne časove mažoretskog plesa mogu se obaviti putem telefona 066 50 45 144 ili 021 529 626.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.