Da li je tetoviranje štetno za kožu?

VIDEO K9: Dok Evropska agencija za hemikalije upozorava da mastilo koje se koristi za tetovaže povećava rizik od raka, domaći tatu majstori i dermatolozi tvrde da ne postoje opasnosti po zdravlje korisnika. Kako kažu, najvažnije je da osobe koje planiraju da se tetoviraju znaju šta žele i da se nakon tetoviranja pridržavaju određenih pravila.

1256

Tokom letnjih meseci nije preporučljivo raditi tetovaže, objašnjavaju tatu majstori. Dodaju da, ukoliko se tetovaža ipak uradi, postoje određena pravila ponašanja kojih se treba pridržavati.

“U letnjim mesecima sunce je jako, a tetovaža je kao neka vrsta opekotine. Zbog toga se preporučuje da se ne izlazi direktno na sunce nakon tetoviranja, i da se, što je više moguće, izbegava sunce. Zbog toga mi i preporučujemo da se radi na mestima koja nisu direktno izložena suncu”, rekao je Borko Nović, tattoo majstor.

Nović dodaje i da se nakon tetoviranja najmanje tri nedelje ne sme kupati u rekama, jezerima, bazenima i moru. Osim toga, kako kaže,  potamnela i osunčana koža nije pogodna za tetovažu. Takođe,  potrebno je kožu pripremiti za tetovažu. Preporučuje se hidratacija mlekom za telo ili uljima. Istićče da se priilikom tetoviranja koriste sterilna oprema, da je sve provereno, te da nema razloga za zabrinutost.

“U svakom slučaju mi našim mušterijama garantujemo sigurnost. Mi nabavljamo potrošni materijal od snabdevača koji su registrovani, imaju poreklo uvoza, poseduju sertifikate o ispravnosti igala i boja”, naveo je Nović. 

I dermatolozi se slažu sa konstatacijom da je mogućnost dobijanja zaraznih bolesti tetoviranjem svedena na minimum.

“Mislim da je rizik od infekcija sveden na minimum jer su klijenti uglavnom dobro informisani o majtoru koji radi tetovažu i idu u proveren salon. Tako da, ukoliko i klijent vodi računa o merama predostrožnosti, nema prostora infekcijama”, izjavila je dr Vesna Najdovska, dermatolog. 

Istuče da su najčešća kožna oboljenja nakon tetovaže alergije, koje nastaju zbog nepridržavanja uputstava tatu majstora. Napominje i da bi osobe koje imaju neku vrstu alergije pre tetoviranja trebale da rade test boje.

“Što se tiče medicinskog aspekta, jedino sa čim sam se ja susretala jesu alergijske reakcije, ali su one veoma retke i mogu se sanirati. Mogu se držati pod kontrolom. Obično se posle nekoliko dana ili nedelja javi crvenilo na mestu aplikacije tetovaže, otok, osećaj svraba koji se uz lokalnuantialergijsku terapiju može držati pod kontrolom”, rekla je Najdovska. 

Ono sa čime se i tatu majstori i dermatolozi slažu jeste da pre tetoviranja treba dobro razmisliti i da osobe koje planiraju tetovažu znaju tačno šta žele, zbog toga što je uklanjanje tetovaže dosta složeniji proces i nikada se ne može potpuno skinuti. Takođe, ne preporučuju inicijale ili imena osoba sa kojima su emotivnom odnosu, kao ni tetoviranje pre 21. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.