Da li je alimentacioni fond rešenje?

VIDEO K9: Javna rasprava o nacrtu Građanskog zakonika koji predviđa uvođenje alimentacionog fonda uskoro ističe. Novosadsko Udruženje "Roditelj" podnelo je predlog da alimentacioni fond bude regulisan detaljno, posebnim zakonom, po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju. Sa druge strane, u Udruženju očeva smatraju da samo donošenje propisa ne može rešiti ovaj problem, već da je neophodno raditi na prevenciji i podizanju svesti o tome da je mesečno izdržavanje potrebno detetu, a ne drugom roditelju.

2834
Javna rasprava o nacrtu Građanskog zakonika koji predviđa uvođenje alimentacionog fonda traje više od godinu dana, što je veoma retko, objašnjavaju u Udruženju građana Roditelj i dodaju da se ne može tačno precizirati kada će sa radom početi alimentacioni fond budući da nakon rasprave sledi godinu dana pregledanja svih pristiglih komentara.
“Jedan od naših predloga je bio da, budući da sam alimentacioni fond predviđa jednu specifičnu novu uslugu koja kod nas do sada nije bila poznata, da on bude reguisan potpuno posebnim zakonom, detaljnije kao što su to uradile neke države u našem okruženju, kao na primer Hrvatska i SLovenija. Za sada  ne znamo kakav je status tog našeg predloga i da li će po njemu biti postupano”, rekla je Dragana Ćorić, iz Udruženja Roditelj.
Ćorić objašnjava da je suština alimentacionog fonda da, u situacijama kada jedan roditelj ne isplaćuje alimentaciju drugom roditelju kod koga se deca nalaze na staranju i vaspitanju, tu ulogu isplatioca preuzima državni alimentacioni fond, koji će taj iznos refundirati tako što će umesto roditelja kod koga se nalaze deca, podneti prijavu, voditi postupak i naplatiti taj iznos.
U Udruženju očeva, smatraju da ipak najviše treba raditi na prevenciji kako do takvih situacija ne bi došlo. Osim toga, smatraju i da ljudima koji treba da isplaćuju alimentaciju  država treba da omogući da taj novac mogu i da zarade.
“Poznato je da je 2007. bio pokušaj pravljenje Alimentacionog fonda koji država nije podržala. Ako se država postavi na takav način da ne može da popuni taj fond, kako onda može da očekuje od roditelja koji ne rade da plaćaju mesečno izdržavanje? Naravno da to nije opravdanje. Uvek ćete imati roditelje koji imaju novac, koji neće plaćati mesečno izdržavanje i koji će se iz tog aizvući jer će platiti dobre advokate”, smatra Dejan Pavlović, predsednik Udruženja očeva.
On je istakao i da ljudi nisu svesni da je neplaćanje mesečnog izdržavanja krivično delo koje je u sprezi sa još jednim krivičnim delom, a to je onemogućavanjem kontakta deteta sa drugim roditeljem.
U Udruženju “Roditelj” smatraju da su uporedna pravna iskustva pokazala da je došlo do  brojnih problema u radu ovog fonda, a kao primer navode i to da je neophodno da prođe najmanje tri do šest meseci da alimentacioni fond pokrene postupak. Nadaju se da će problemi, koji su se javili u drugim zemljama, u Srbiji izostati upravo zahvaljujući ovoj javnoj raspravi i brojnim kvalitetnim predlozima mnogih udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.