Da li Istra ima pravo na nezavisnost od Hrvatske?

Ceo svet je sa velikom pažnjom pratio referendum u Kataloniji. Dešavanja u Španiji Hrvatskoj su bila naročito zanimljiva, pošto zbog pitanja da li Istra može da traži nezavisnost od Hrvatske, piše index.hr.

0
1601

Kako se navodi, Istra je jedna od retkih županija koje su u stanju same sebe da finansiraju.

“Stanovnici Istre u budžet uplate više nego što dobiju nazad, oko 800 miliona kuna više. Dakle, osim sebe, oni finansiraju i ostale krajeve Hrvatske. S druge strane, vlade se redovno prave gluve na predloge da iz Istre da se država regionalizuje”, piše Indeks.

Podseća se da je Istra u sastav Hrvatske ušla posle Drugog svetskog rata, kao i da su je u maticu vratili Tito i partizani, dok je u očuvanju hrvatskog identiteta pomoglo katoličko sveštenstvo.

“Iako nema ozbiljnijeg pokreta koji bi promovisao istarsku nezavisnost, političari, uglavnom okupljeni oko IDS, ne skrivaju da žele da vide Istru kao zasebnu regiju. Nezadovoljni su centralizovanom državom u kojoj mnogo više novca uplaćuju u budžet, nego što iz njega dobijaju”, ističe se.

Peđa Grbin iz SDP kaže da je po Ustavu Hrvatska nedeljiva, a Istra je sastavni deo nje, ali dodaje da i dalje postoji problem činjenice da Istra zarađuje više od Hrvatske.

Evroparlamentarac iz redova IDS Ivan Jakovčić ističe da slučajevi Katalonije i Istre nisu uporedivi, ali dodaje da je nužno da Istra postane regija i da dobije visok stepen finansijske autonomije, uz napomenu da je sasvim logično da Hrvatska bude podeljena na regije.

Istoričar Tvrtko Jakovina kaže da nije moguće biti poželjno da se Istra odvoji od Hrvatske, da traženje samostalnosti nije u interesu Istre, ali je u interesu Hrvatske da bude sličnija Istri.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.