Da li država brani branitelje?

VIDEO K9: Nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije general Momir Stojanović ocenio je da je, za razliku od naše zemlje, Republika Hrvatska svim svojim resursima stala uz svoje ratne veterane uključujući i lica koja su odgovarala pred Haškim tribunalom.

70

Problem odnosa države prema oficirima koji su branili zemlju tokom ratova u SFRJ i koji su optuživani pred raznim domaćim i međunarodnim sudovima je uvek bio prisutan u našoj zemlji.

Susedna Hrvatska je bila jedinstvena u odbrani i zaštiti svojih vojnih zapovednika i oficira u sličnim slučajevima.

Zašto naša zemlja nije vodila brigu u takvim situacijama i da li su naši visoki oficiri neretko bili prepušteni sami sebi kako bi branili i odbranili svoju čast, pitali smo nekadašnjeg direktora Vojnobezbednosne agencije generala Momira Stojanovića.

Prema do sada dostupnim podacima, na haškim optužnicama se našlo šezdeset pet Srba, trideset troje Hrvata, devet Bošnjaka i sedam Albanaca, među kojima su i oni kojima je optužnica povučena ili su u međuvremenu oslobođeni krivice.

Inače, na suđenjima u Haškom tribunalu, Srbi su po raznim optužnicama, osuđeni na ukupno hiljadu sto trideset osam godina zatvora, dok su pripadnici Hrvatske vojske osuđeni na ukupno dve stotine četrdeset devet godina. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.