Cvijeće & (ne)cvijeće

VIDEO K9: Goran Ivić, koji je u naš grad došao iz Republike Srpske, iako piše pesme već više od trideset godina, tek je nedavno izdao knjigu pesama pod nazivom Cvijeće i (Ne)Cvijeće koju će ljubiteljima poezije predstaviti sutra.

236

Knjiga pesama Cvijeće & (Ne)Cvijeće autora Gorana Ivića biće promovisana sutra u Novom Sadu.

Prema rečima autora, delo je ugledalo svetlost dana zahvaljujući podršci brojnih prenumeranata i donatora.

“Ovo je prva izdata knjiga od tih 700 pesama koja je izdata tako kao zbirka i gde se nalaze svi vidovi ili vrste poezije, rodoljubiva, socijalna, ljubavna i ostale koje bih ja samo nazvao poezija gde sam ja sročio neke svoj neki prethodni život pošto sam rođen u Sarajevu, pa živeo u Bileći, pa se onda posle opet vratio u Sarajevo i posle se razbolio i prevežen tu u Petrovaradinsku bolnicu”, rekao je Goran Ivić, pesnik.

Ivić je istakao da je privržen pesnicima poput Alekse Šantića i Laze Kostića. Motive za svoje pesme je nalazio u vlastitim životnim iskustvima.

“Sam naslov je specifičan Cvijeće & (Ne)Cvijeće ili kako bi ovde rekli Cveće i (Ne)Cveće. U njemu postoji jedan antagonizam, kovanica Ne(Cvijeće) ili na ekavskom (Ne)Cveće koja ne postoji u srpskom jeziku. Zato stoji ovo ne u zagradi. Sad čekamo da vidimo šta će uraditi ta komisija koja se bavi time, koliko će biti frekvantna riječ, koliko će se upotrebljavati. Ako bude frekventna, oni će je staviti u upotrebu i uvrstiti u srpski jezik, a mene će staviti kao autora”, kazao je Ivić.

Među brojnim svojim pesmama izdvaja jedna koju je, kako kaže, posvetio prijateljici preminuloj od droge, a nosi naziv Nemoj nikad da mi zaspiš.

“Nemoj rijeko danas glasno da šumiš i šetači pore ne pravite buku, ustaj ljubavi vrijeme je da se budiš da krenemo opet ruku pod ruku. Uzbraću ti cvijeće iz kose izraslo, vodiću te polako kao nekad davno. Isplakaću srce od bola naraslo, opet ću te ljubit vilo moja bajna” pročitao je jedan od svojih stihova pesnik Goran Ivić.

Promocija knjige Cvijeće & (Ne)Cvijeće je zakazana za subotu u 18 časova u objektu na Bulevaru Cara Lazara 3.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.