Cvetković: Bio sam otet! Tražiću međunarodnu istragu

Novinar iz Bele crkve Stefan Cvetković izjavio je danas na konferenciji za novinare da je bio otet, te da će odeću i kapuljaču koja mu je stavljena na glavu tokom, kako je naveo, otmice 13. juna, predati dvema ambasadama kako bi mogla biti pokrenuta međunarodna istraga.

0
300

Odeću i kapuljaču će, kako je rekao, sigurno predati ambasadi Rusije, a još nije odlučio koja će biti druga ambasada. Međunarodnu istragu Cvetković, kako je rekao, traži iz preventivnih razloga.

“Nisam ja ovde meta, već oni koji smetaju, koji istražuju stvari za koje javnost nema opravdanje”, rekao je novinar i dodao da će odeću i kapuljaču sigurno predati ambasadi Rusije, a da još nije odlučio koja će biti druga ambasada i da bi to mogla da bude Nemačka.

On je dodao da je kapuljaču i telefon sakrio nakon što su ga otmičari pustili, a pre nego što je pozvao policiju, jer je siguran da u Srbiji postoje “paralelni centri moći” od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema.

Cvetković je kazao i da mu niko iz policije nije tražio odeću u kojoj je bio kidnapovan: majicu, šorc i papuče.

“Ja tražim međunarodnu istragu, jer ako bi se došlo do istih rezultata, onda bi to povratilo kredibilitet naših institucija”, rekao je on.

Govoreći o otmici, Cvetković je ispričao da su ga u sredu uveče kidnapovale tri osobe, od kojih je jedna imala oružje i značku koja podseća na policijsku, ali da ga nisu tukli ni maltretirali, niti su s njim komunicirali.

Prema njegovim rečima, primetio je da ga prati jedno vozilo, iz kojeg mu je potom prišao i jedan od otmičara koji nije bio maskiran, a koji je imao značku i vatreno oružje.

Objasnio je da su potom izašla još dva maskirana muškarca, koja su ga uvukla u njihov automobil, a potom prebacili u vozilo sa kliznim vratima, stavili mu kapuljaču na glavu i odveli na lokaciju koja se, kako veruje, nalazi u blizini Bele crkve.

“Tada mi je jedan od otmičara rekao: ‘Da li si svestan šta radiš?’ Imao je čudan akcenat, slovenački”, rekao je Cvetković i dodao da bi mogao da prepozna osobu koja nije bila maskirana.

Kako je naveo, nakon “beskrajnih sati” sedenja na stolici, sa kapuljačom na glavi, neko mu je prišao i upitao ga gde želi da ga ostave, nakon čega su ga ponovo transportovali na to mesto i rekli mu da ne skida kapuljaču bar pet minuta “ukoliko želi da živi”.

“Niko me od policije nije pronašao. Ja tada zovem policijskog službenika čiji broj znam”, rekao je on i dodao da je taj policajac odmah došao po njega i vozilom ga prebacio u Beograd, zajedno sa šefom Policijske uprave u Pančevu i predstavnicom Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanom Hrkalović.

Dodao je da je tokom puta za Beograd sve vreme razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Nebojišom Stefanovićem. On je istakao da su prema njemu veoma profesionalno postupali tokom saslušanja i da je potom prevezen na Vojno-medicinsku akademiju gde mu je ukazana lekarska pomoć.

Upitan o poligrafu i informacijama da je “pao” na pitanju da li radi za neku stranu službu, Cvetković je upitao zbog čega su ga onda pustili na slobodu.

“Možda se ja ne zovem Stefan Cvetković, možda kao strani agent imam neko drugo ime. A čovek koji je radio poligraf, siguran sam da neće danas, ali možda u neko drugo vreme će vam detaljno reći sve, jer je radio poligraf i sa svim mojim prijateljima. I niko to nije odbio”, rekao je Cvetković i pozvao ljude koji tvrde da radi za strane službe da mu obavezno kažu gde je novac koji je dobio.

Cvetković je negirao tvrdnju da je u noći otmice oko jedan sat posle ponoći razgovarao s majkom i dodao da je to lako proverljivo i da se preko baznih stanica može utvrdi gde je bio telefon.

Upitan o navodima da u njegovim kolima nije pronadjen DNK materijal otmičara, Cvetković je ocenio da je to zato što oni i nisu bili u njegovim kolima.

Razjašnjavajući još jednu nelogičnost, zašto nije snimljeno njegovo vozilo i automobil otmičara, odgovorio je da je to nemoguće jer se vozio više od sat vremena.

Pre početka konferencije za novinare, Cvetković je rekao da je iz medija čuo da je tužilaštvo protiv njega podnelo prijavu zbog lažnog prijavljivanja i dodao da ga o tome niko nije obavestio.

On je rekao da ga od sinoć obezbeđuju ljudi iz policije, jer postoje indicije da mu može biti ugrožena bezbednost, ali da on o tome nije pitan.

Cvetković je rekao da se odlučio da održi konferenciju za medije, jer ne želi više da trpi razne priče koje se pojavljuju u medijima i “spinove koji prelaze svaku granicu”.

Novinar iz Bele Crkve je rekao da pokušava da spreči upliv politike u taj slučaj i rekao da treba da bude sramota sve one koji su pokušali da zloupotrebe taj događaj.

Nije želeo da govori šta bi mogao da bude razlog otmice i ko ga je oteo, jer se kako je naveo, vodi motivom “bolje sto krivih na slobodi, nego jedan nevin osuđen”.

Cvetković je najavio i da će izveštaj lekara i svoj iskaz u policiji objaviti na svom fejsbuk i tviter nalogu. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.