Cvetanje Tise sledećeg vikenda

VIDEO K9: Čuveni fenomen cvetanja Tise očekuje se narednog vikenda. Najromantičnija manifestacija Kad Tisa cveta, u slavu ovog fenomena i ljubavi, otvara svoja vrata ljubiteljima prirodnih lepota na obali Tise u Novom Bečeju.

0
29

Prostrani Tiski kej i čarde na obali, uz poštovanje svih propisanih mera, ugostiće tokom petka, subote i nedelje one koji bi voleli uživo da vide tiski cvet i provere legendu da u danima kad Tisa cveta ispunjava i ljubavne želje.

Legenda je inspirisana činjenicom da tiski cvet živi u mulju kao larva 3 godine i u toku samo jednog dana izlazi na slobodu da u ljubavnom plesu produži svoju vrstu.

Hiljade svećica utisnutih u licidersko srce zaploviće tada Tisom noseći sa sobom poruke želja, koje se po legendi tada ispunjavaju.

Pored toga što je prirodni fenomen on je i indikator čistoće reke, jer kada je zagađenje veliko i jednom uništi tiski cvet, on se više nikada ne pojavljuje na tom mestu.

Takođe je intrigantna i priča o tiskom cvetu zbog njegove starosti kao vrste. On je prastara grupa insekata koja je živela na Zemlji pre dinosaurusa, još u doba karbona, pre 290-350 miliona godina, te ih zbog velike filogenetske starosti ovog reda, nazivaju živim fosilima.

U danima u kojima se očekuje ovaj prirodni fenomen, 18. 19. i 20. juna u Novom Bečeju na obali Tise biće održana i manifestacija „Kad Tisa cveta“ a posetoci će moći da uživaju u ovom fenomenu uz ostale sadržaje koje ova manifestacija nudi.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.