Čuvari zelenih površina

VIDEO K9: Borbu protiv smanjenja zelenih površina u gradu već duže vreme vodi grupa građana koja živi u okolini Riblje pijace i Muzeja Vojvodine, oštro se protiveći izgradnji javnog parkinga u parkiću kod Muzeja Vojvodine. Inicijativu je podržalo 3.000 ljudi koji su potpisnici peticije.

0
500

Grupa građana koja živi u blizini Riblje pijace i Muzeja Vojvodine 2015. godine pokrenula je peticiju da se zelena površina iza Muzeja Vojvodine sačuva i ne pretvori u javnu garažu, nakon što je Skupština Novog Sada 25. juna 2015. godine usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije kojim se predviđa izgradnja javne garaže na ovom mestu.

“Novi Sad ne može sebi da dozvoli luksuz da zida garaže na zelenim površinama. U Novom Sadu ima oko 4% zelenih površina na celoj teritoriji, kao što znate Nova Detelinara, Grbavica, Podbara, svi delovi Novog Sada u kojima su bili objekti za individualno stanovanje su se pretvorili u zgrade i tu je napravljena jedna greška zato što te zgrade nisu predvidele podzemne garaže za svoje stanare”, rekla je Marijana Mutavčieva, predstavnica Građanske inicijative.

Tri hiljade građana, potpisnika peticije protiv izgradnje garaže, smatraju da višespratnim javnim garažama nije mesto u starom jezgru grada, koje je utvrđeno za kulturno-istorijsku celinu pod zaštitom države i u kom se nalaze dva značajna muzeja.

“Mi nismo arhitekte, mi smo građani i samo želimo da se razjasni situacija oko ove površine, jer na naše primedbe u prvom javnom uvidu 2015. godine niko nije odgovorio. Mi smo poslali više od 70 primedbi, mi kao Inicijativa jednu i građani i komšije kojih se ovaj problem tiče, kao i zainteresovane institucije, poslali su više od 70 primedbi”, navela je Mutavčieva.

Kada će i da li će javna garaža biti izgrađena na ovom prostoru, još uvek nije poznato, a trenutno na ovoj površini, koja se koristi za izvođenje pasa, Gradsko zelenilo sadi nove sadnice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.