Čuvari tradicije iz Orlovata

VIDEO K9: Orlovat, selo na teritoriji grada Zrenjanina, nadaleko je poznato po slikaru Urošu Prediću, ali i po Aktivu žena koji neguje tradiciju i običaje sa ovih prostora.

179

Aktiv žena u Orlovatu postoji 15 godina i trenutno broji oko tridesetak članica. Poznate su uglavnom po humanitarnom radu, ali i po učešću na svim manifestacijama koje čuvaju i neguju tradiciju i običaje.

Aktiv se uglavnom bavi izradom ručnih radova i kolača i upravo su po tome nadaleko poznate. Posetili smo etno sobu u Orlovatu gde je o radu Aktiva govorila predsednica Biljana Popadić.

Orlovat je poznat po slikaru Urošu Prediću. 2007. godine pokrenuta je inicijativa za održavanje manifestacije Dani Uroša Predića u znak sećanja na ovog velikana, kada je otvorena slikarska kolonija.

Iste godine otvorena je i Spomen soba Uroša Predića, koja je zamišljena kao izložbena postavka u vidu edukativnog centra.

Uroš Predić je ostavio dubok trag u srpskoj likovnoj umetnosti, prikazujući na platnu život običnih ljudi, ali i stvarajući maestralne portrete poznatih ličnosti. Posebno poglavlje u njegovom stvaralaštvu čini crkveno slikarstvo, a ikonostase je radio u hramovima, pa i kapelama, širom Vojvodine. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.