Čuvari nasleđa Petra Kočića

VIDEO K9: U Republici Srpskoj je od 19. do 25. avgusta održan 54. Kočićev zbor, tradicionalna manifestacija u okviru koje su organizovani brojni sadržaji i predstavljena turistička ponuda banjalučkog kraja.

0
236

U Stričićima na Manjači, rodnom mestu Petra Kočića, održana je centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora, najveća te vrste u Republici Srpskoj.

U okviru ove tradicionalne manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni venci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vence su položile brojne delegacije iz Republike Srpske, Srbije i Vojvodine, kao i boračke organizacije.

Otvorena je i druga kuća na Kočićevog ognjištu, a ispred Osnovne škole u Stričićima održan je bogat kulturno-umetnički program. Nezaobilazan deo ove manifestacije je nadmetanje u narodnim veštinama i sportovima, džipijada, te borba bikova za nagradu “Jablan”.

U Vojvodini živi veliki broj ljudi koji su poreklom iz ovih krajeva i izbeglih tokom poslednjeg rata za koje je besplatan prevoz obezbedio Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

U Banskom dvoru u Banjaluci ovim povodom održana je i svečana akademija na kojoj je uručena Kočićeva nagrada ovogodišnjem dobitniku lingvisti Miloradu Telebaku za celokupno lingvističko i književno delo.

Tradicionalnu nagradu “Zmijanjče” dobila je Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Banjaluke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.