Čuvari nasleđa Petra Kočića

VIDEO K9: U Republici Srpskoj je od 19. do 25. avgusta održan 54. Kočićev zbor, tradicionalna manifestacija u okviru koje su organizovani brojni sadržaji i predstavljena turistička ponuda banjalučkog kraja.

212

U Stričićima na Manjači, rodnom mestu Petra Kočića, održana je centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora, najveća te vrste u Republici Srpskoj.

U okviru ove tradicionalne manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni venci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vence su položile brojne delegacije iz Republike Srpske, Srbije i Vojvodine, kao i boračke organizacije.

Otvorena je i druga kuća na Kočićevog ognjištu, a ispred Osnovne škole u Stričićima održan je bogat kulturno-umetnički program. Nezaobilazan deo ove manifestacije je nadmetanje u narodnim veštinama i sportovima, džipijada, te borba bikova za nagradu “Jablan”.

U Vojvodini živi veliki broj ljudi koji su poreklom iz ovih krajeva i izbeglih tokom poslednjeg rata za koje je besplatan prevoz obezbedio Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

U Banskom dvoru u Banjaluci ovim povodom održana je i svečana akademija na kojoj je uručena Kočićeva nagrada ovogodišnjem dobitniku lingvisti Miloradu Telebaku za celokupno lingvističko i književno delo.

Tradicionalnu nagradu “Zmijanjče” dobila je Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Banjaluke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.