Čuvanje tradicije banatskih Nemaca

VIDEO K9: U kući banatsko-nemačkog slikara, inače rođenog Zrenjaninca, Džimija Stepanofa, otvoren je Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Nemaca u Banatu, "Haus Regina", a tom prilikom otvorena je i izložba njegovih radova pod nazivom "Retrospektiva".

416

U kulturnoj istoriji banatskih Nemaca i zaljubljenika u nemačku kulturu, jezik i običaje i njihovom postojanju na tlu današnjeg Banata, nije bilo dovoljno sadržaja koji bi negovali njihovu kulturnu baštinu.

Otvaranjem Centra “Haus Regina” na kulturnoj mapi nemačke zajednice Zrenjanin je dobio značajno mesto, rekao je tom prilikom Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog narodnog saveza u Srbiji.

Otvaranjem ” Haus regine”, svi banaćani nemačkog porekla, kojih nezvanično ima nekoliko hiljada, će imati priliku da na jednom mestu organizuju književne i muzičke večeri, izložbe, kurseve, sa ciljem očuvanja duha i tradicije Nemaca u Banatu, o čemu je govorila predsednica udruženja podunavskih Nemaca ” Haus Regina” Zorica Petrić.

Kako za sebe zna da kaže da je Nemac u Banatu, Džimi Stepanof, koji već 43 godine živi i radi u Nemačkoj, rodni grad je posetio posle skoro 30 godina. Kako ističe, iz čistog bolesnog altruizma i sa velikim zadovoljstvom i oduševljenjem je dao kuću na korišćenje Centru ” Haus Regina”. Tom prilikom otvorena je i izložba njegovih radova pod nazivom ” Retrospektiva”.

Za naš grad, koji je višenacionalna sredina i važi za multikulturalan grad sa dugom i bogatom tradicijom, dobrim i jakim višedecenijskim vezama sa Nemačkom, otvaranje centra za kulturno-istorijsko nasleđe Haus regina predstavlja veliki, kako kulturni, tako i privredni značaj koji će dodatno unaprediti odnose dva naroda i dve države. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.