“Čuvanje Hristovog groba” u Karlovcima

VIDEO K9: Tradicija uskršnjih običaja nastavljena je i ove godine u Sremskim karlovcima gde su se na Veliki petak u crkvi Presvetog Trojstva okupili čuvari Hristovog groba.

0
212

U Sremskim Karlovcima je i ovog Uskrsa održan običaj “Čuvanje Hristovog groba”, koji je nakon 21 godinu obnovio Josip Varga iz ovog mesta, kako bi sačuvao tradiciju drevnog hrišćanskog običaja koji je deo Uskršnjih obreda.

Varga je razvodnik straže čuvara koja se svake godine uoči Uskrsa, na Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru, okuplja da čuva Hristov grob do Uskrsa.    

Tradicija Čuvanja Hristovog groba nekada je bila jaka u Sremskim karlovcima i stražu su obavljali vatrogasci do kraja sedamdesetih godina prošlog veka, kada je ovaj običaj prekinut, kazao je Varga.  

Stražari nose uniforme načinjene prema slikama rimskih vojnika i kopijama iz pozorišta. Svoju službu u crkvi Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima obavljaju tako što stražare od 15 časova do predveče u petak, u subotu od 8.30 časova, smenjuju se na pola sata, defiluju kroz crkvu.

Tradicija Čuvanja Hristovog groba je u Vojvodini veoma retka, kaže Varga i postala je svojevrsna turistička atrakcija u Sremskim Karlovcima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.