Čuvajte zdravlje na visokim temperaturama

VIDEO K9: Iako nam leto kalendarski još uvek nije stiglo, čini se da letnje temperature jesu. Zato u Hitnoj pomoći savetuju sugrađane da na visokim temperaturama pri ruci uvek imaju vodu, kao i zaštitne naočare i šešir, te da u periodu od 10 do 17 sati bez preke potrebe ne izlaze napolje. Posebna opreznost savetuje se trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima, kao i najmlađim sugrađanima.

478

Na porast temperature posebno su osetljivi hronični bolesnici, a prema rečima Mirjane Bursać iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ovih dana zbog visokog toplotnog vazduha najviše tegoba osećaju plućni , srčani, ali i psihijatrisji bolesnici.

[quote_box_center]“Saveti za sve sugrađane su da tokom dana imaju pri ruci flašu sa vodom, da nose zaštitne naočare i šešir, te da u periodu od 10 do 17 sati  bez preke potrebe ne izlaze napolje”; savetuje Bursać.[/quote_box_center]

Bursać ističe da je unos dovoljne količine tečnosti u organizam na visokim temperaturama izuzetno bitan, a tokom letnjeg perioda lekari preporučuju laganu ishranu, sa puno svežeg povrća i voća.

Broj intervencija Hitne pomoći se u ovom periodu kreće između 90 i 110 na dnevnom nivou, a kako kažu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć na ovako visokim temperaturama posebno se povećava broj intervencija na javnim mestima, na koje kola Hitne pomoći izlaze i do dvadeset puta dnevno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.