Čuvajte kožu od Sunca i UV zračenja!

VIDEO K9: Broj obolelih od melanoma, raka kože, kod nas je u proseku isti kao i u Evropi, ali je broj umrlih od ove bolesti veći zbog neodlaska lekaru na vreme, kažu u Udruženju pacijenata obolelih od melanoma.

0
61

Maj, mesec borbe protiv melanoma, tradicionalno brojnim akcijama obeležava Udruženje pacijenata obolelih od melanoma.

Ove godine akcenat je stavljen na tribine sa kojih poruke upućuju pre svega mladima i to onima koji počinju sa korišćenjem solarijuma i intenzivnog sunčanja kako bi dobili taman ten.

Broj obolelih od melanoma ima tendeciju rasta i od početka godine u Srbiji je registrovano 700 novih slučajeva, što je više u odnosu na isti period 2022, kazala je Beba Golubović iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Cilj udruženja, kako je naglasila, jeste da ukažu na značaj prevencije, samopregleda kože i pravovremenog odlaska kod lekara, jer je osoba kojoj je melanom na vreme hirurški odstranjen praktično i izlečena.

U prevenciji melanoma najvažniji su samopregled, izbegavanje sunčanja između 10 i 16 časova, kada je UV zračenje visoko, zaštita kože od sunca odgovarajućom garderobom, korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom.

Ona je naglasila i da Udruženje čini napore da na listu budu stavljeni lekovi adjuvantne terapije koja kod nas još uvek nije dostupna. Reč je o terapiji koja se daje u trećem stadijumu melanoma, pre nastanka metastaza, traje godinu dana i nakon koje, prema sprovedenim studijama, kod 50% pacijenata ne prelazi u četvrti stadijum raka kože

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.