Čuvajmo vode i šume

VIDEO K9: Nakon Svetskog dana šuma, 21. marta, danas obeležavamo i Svetski dan voda. Ovi dani ustanovljeni su kako bi se ukazalo na značaj drveća i voda za životnu sredinu i zdravlje ljudi, a u cilju njihovog očuvanja i održivog upravljanja.

0
29

Voda je najdragoceniji prirodni resurs i jedan od osnovnih uslova opstanka života na Zemlji. Njen neprocenjivi značaj za živi svet i važnost njenog odgovornog korišćenja, posebno je važan sa stanovišta klimatskih promena i njihovog uticaja na vodni resurs.

Na području Srbije se poslednjih godina javljaju učestale suše, ali i poplave, posebno na manjim i srednjim vodotocima, nanoseći pritom veliku štetu i u ekološkom i u ekonomskom smislu.

Pošumljavanje, obnavljanje pašnjaka i močvara predstavljaju prirodna održiva rešenja koja mogu da ublaže efekte klimatskih promena i doprinesu unapređenju zdravlja ljudi.

Šume predstavljaju dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ukupni biodiverzitet.

Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine i opstanak života kakav poznajemo, jer šume u najvećoj meri utiču na kvalitet vazduha, vode i zemljišta, poručuju iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Povodom obeležavanja obeležavanja ova dva značajna datuma, Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda, „Vode Vojvodine“ su Gradu Novom Sadu donirale 3.000 sadnica bresta koje će u petak, 26. marta biti zasađene na lokaciji u blizini gradske deponije.

Sadnice će zasaditi radnici Gradskog zelenila, u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i Savetom Gradonačelnika za ozelenjavanje.

Cilj ove akcije je, kako je saopšteno, jačanja svesti zajednice o značaju sađenja drveća u urbanim područjima i podsećanje o vitalnom značaju vode za očuvanje ljudskog zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.