Ćutanje nije rešenje

VIDEO K9: Kampanju za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i žena, Fondacija "Tijana Juriić" nastavila je porukama na bilbordima u Novom Sadu i drugim gradovima širom Srbije. Fondacija je dosad prikupila više od 160.000 potpisa građana Srbije za izmenu krivičnog zakona i uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece i žena.

0
437

Bilbordi koji su osvanuli u Subotici, Novom Sadu, a uskoro i u više od 20 gradova širom zemlje nose jedinstvonu poruku, među kojima je i ona koja glasi: “Ćutanje nije rešenje. Zaštitimo decu”, a kojom Fondacija “Tijana Jurić” želi da se direktno obrati Vladi Srbije.

“Želeo sam da ukažem na problem koji je evidentan, kao i na jednu takođe vrlo važnu stvar. Da zanemarimo tu našu borbu za izmenu Krivičnog zakonika, što jeste glavni cilj. Ali moramo zaista svi da se zapitamo, ako se sto šezdeset hiljada građana udruži oko jedne ideje, ukoliko se ispune zakonski okviri, znači sve ono što je potrebno da bi taj jedan predlog izmene krivičnog zakonika došao u Narodnu skupštinu, ušao u skupštinsku proceduru i ako se vlada naše zemlje apsolutno ogluši o sve to i zanemari i gurne u fioku, onda, da li smo mi jedno demokratsko društvo”, rekao je Igor Jurić iz Fondacije “Tijana Jurić” u emisiji Otvoreni ekran.

Jurić podseća da je u Velikoj Britaniji doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta za ubice dece donešen nakon četiri slučaja koja su se dogodila u relativno kratkom vremenskom periodu.

Slična tragična iskustva u našoj zemlji, međutim, nisu dovela do promene zakona, uprkos zahtevima građana.

“Ali, ako je već to pokrenuto, ako je to već sve urađeno, ja sam bio ubeđen da će neko u toj Skupštini ustati i da će reći ‘ a šta se dešava sa tim potpisima tih građana. Ja sam bio ubeđen da će to neko uraditi. To niko nije uradio. To je mene jako pogodilo. Ne mogu da se pomorim sa tim, to nije politička ideja”, kazao je Jurić.

Ako oko ovog pitanja, koje se tiče dece svih građana Srbije, ne može da se složi pozicija i opozicija, oko čega će se složiti, pita Jurić. Maksimalna zatvorska kazna zatvora u našoj zemlji danas je 40 godina.

“Ubica moga deteta je dobio 55 godina zatvora, 40 godina za ubistvo Tijane, 15 godina za silovanje. On je osuđen na 40 godina. Pri samom izricanju presude, kada sam slušao sudiju koj aj eto govorila, ja sam se zapitao ‘a zašto je on dobio 55 godina’? Zašto ga je naša država pomilovala? Nemojte mi to govoriti, to je licemerno”, naveo je on.

Društvo ne treba da daje drugu ili treću šansu počiniocima ovakvih stravičnih zločina, koji su u najvećem broju povratnici tih dela, a iz zatvora bivaju pušteni i pre osluženja dosuđene kazne, smatra Jurić.

Ovaj stav, zaključio je on, spremni su da brane u argumentovanoj raspravi koju se nadaju da će podstaći u Skupštini Srbije upravo kampanjom koju su pokrenuli.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.