Čujemo se i putem znakovnog jezika

VIDEO K9: Prevodilački servis je jedan od najpotrebnijih vidova podrške zajednice gluvih na njihovom putu ka slobodi mišljenja i izražavanja. Za ove namene značajna sredstva izdvaja i grad Novi Sad, čije je nadležne službe sa svojim aktivnostima upoznalo Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik.

0
462

Osnovna delatnost Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik je pružanje usluga prevođenja sa i na znakovni jezik gluvim i nagluvim osobama i ostvarivanju njihovih prava u zajednici.

“Zakonom uređuje se pravo na upotrebu usluge tumača znakovnog jezika, upravo ovu uslugu prepoznao je Grad Novi Sad te implementiramo kroz našu socijalnu zaštitu, dakle, Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu opredelila je finansijska sredstva za ovu namenu i upravo nam je cilj da informišemo institucije u gradu Novom Sadu da od sada postoji i nova usluga koju mi pružamo i koju oni mogu da angažuju bez finansijske naknade”, rekla je Sonja Radaković, predsednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama.

Aktivnosti ovog Društva usmerene su i na osposobljavanju tumača i prevodilaca, njihovom razvoju, podučavanju znakovnom jeziku i ostalim specifičnim oblicima komunikacije radi prevazilaženja teškoća nastalih kod osoba oštećenog sluha. Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik svoje usluge pruža i u okviru Organizacije gluvih Novog Sada, njihove usluge koristi preko 100 korisnika.

“Mi smo prvo licencirano Udruženje koje držimo obuke znakovnog jezika gde šira društvena zajednica može da nauči znakovni jezik, da se upozna sa zajednicom i kulturom gluvih, a druga oblast delovanja je da radimo na osposobljavanju novih tumača na znakovni jezik”, navela je Nina Baranovski, predsednica Društva tumača i prevodilaca za znakovni jezik. 

Unapređenje rada i obrazovanje prevodilaca i tumača za znakovni jezik je misija kojoj teži ovo Društvo, naglasila je Baranovski i dodala da je prevodilački servis jedan od najpotrebnijih vidova podrške zajednice gluvih na njihovom putu ka slobodi mišljenja i izražavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.