Crveni semafor u školama

VIDEO K9: Među zaraženima od kovida-19 sve je veći broj i prosvetnih radnika što dovodi do svakodnevnog smanjenja nastavnog kadra, upozoravaju sindikati. Postavljaju i pitanje kvaliteta nastave pod ovakvim uslovima, te ko kontroliše poštovanje posebnog kolektivnog ugovora u školama, jer, kako kažu, inspekcije kojima se obraćaju odgovaraju im da nisu nadležne.

0
21

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine skrenula je pažnju na trenutnu epidemiološku situaciju u školama.

Potpredsednik Unije Jova Kopčić navodi da je prinicip semafora, prema kojem škole od početka godine sprovode nastavu, obećavao, ali da nadležni nisu računali da će, pored dece, biti zaražen i veliki broj zaposlenih u školama, nastavnog i nenastavnog osoblja, a što je, kako kaže, danas dovelo do alarmantnog stanja u školama širom Vojvodine i Srbije.

Škole su, prema njegovim rečima, pred početak školske godine targetirane kao potencijalni izvor zaraze i zato se protivepidemijske mere koje su određene za njih strogo poštuju. Problem, kaže Kopčić, leži u nepoštovanju mera izvan škole.

Sindikati ukazuju i na, kako kažu, nepoštovanje kolektivnog ugovora u Tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci u kojoj je krajem avgusta, proglašen tehnološkom viškom zaposleni koji je inače član sindikata.

U Uniji kažu da je, prema informacijama koje imaju, ovaj predmet dospeo i na sud jer je oštećeni tužio školu.

Navode i da se po ovom pitanju sindikat obratio prosvetnoj inspekciji Opštine Bačka Planaka koja ih je uputila na inspekciju rada Južno-bačkog okruga u Novom Sadu od koje su dobili odgovor da nije nadležna za takav slučaj, a na prigovor koji su uložili Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje dobili su odgovor da pokrajinska prosvetna inspekcija ne kontroliše da li škole poštuju poseban kolektivni ugovor.

Zbog toga se, kako kaže, s pravom pitaju ko uopšte kontroliše poštovanje posebnih kolektivnih ugovora u školama?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.