Crnogorski pokret podneo prijavu protiv SPC

Crnogorski pokret podneo je Vrhovnom tužilaštvu Crne Gore krivične prijave protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog izgradnje crkve na Rumiji, i protiv nepoznatih počinilaca zbog bilborda u Budvi kojima se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetakog rata.

547

Prijava protiv nepoznatih počinilaca, potpisanih kao „Srpski narod Boke“, podneta je zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Iz Crnogorskog pokreta su naveli da su prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske podneli zbog krivičnoga dela devastacije i prisvajanja kulturnoga dobra, kao i zbog krivičnoga dela raspirivanja nacionalne i verske mržnje.

Radovima na nelegalnom limenom objektu koji je postavila Beogradska patrijaršija, odnosno njena filjala na Cetinju, s namerom da privremeni objekat transformiše u trajni, izvršena je devastaciju i prisvajanje kulturnog nasleđa, a napravljeno je i krivično delo raspirivanja nacionalne i verske mržnje, upereno protivu Crnogoraca katoličke vere, Crnogoraca uopšte, pripadnika islama i Albanaca, navodi se u saopštenju CP, a prenosi RTCG.

Plakatima postavljenim na bilbordima u Budvi građani se pozivaju na centralnu proslava 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, a na celoj površini bilborda odštampana je slika srpskih dobrovoljaca pred odlazak na Solunski front 1916. godine. Tim plakatom, kako se navodi, ‘namerno se podstiče i izaziva nacionalna mržnja slavljenjem zločina prema Crnogorcima i Crnoj Gori, koji su 1918. godine bili meta zločiničkih pohoda srpske vojske i žandarmerije’. To krivično delo je u neposrednoj vezi sa krivičnim delom ugrožavanja nezavisnosti, navodi se u obrazloženju prijave Crnogorskog pokreta. (FoNet)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.