Crnogorski parlament poništio Podgoričku skupštinu iz 1918.

Nakon višečasovne debate u crnogorskom parlamentu usvojena je rezolucija kojom je odluka iz 1918. o ujedinjenju Crne Gore i Srbije proglašena ništavnom.

0
578

Poslanici su nakon višesatne debate usvojili iza ponoći predlog rezolucije vladajuće većine na čelu s Demokratskom partijom socijalista (DPS) kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbiji iz 1918. proglašavaju ništavnim.

RTCG prenosi da je u glasanju učestvovao 61 zastupnik, 46 je bilo „za“, 15 „protiv“, a nije bilo suzdržanih.

Tokom višesatne debate, koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin rekao je da „rezolucija usmjerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji“.

Opozicijski Demokratski front predložio je da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija „Nikada više 1916“, kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.

„Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. 1918. se požnjelo ono što se 1916. posijalo“, rekao je Mandić, čiji predlog, međutim, nije prošao.

Predlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je zastupnik DPS-a Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je „riječ o dokumentu o nepravdi nanesenoj Crnoj Gori“.

„Svjedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan“, rekao je Gvozdenović.

Zastupnik opozicijskog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da bi se preci onih koji su predložili tu rezoluciju, kad bi danas znali o čemu se tu raspravlja, prevrtali u grobu.

„Ali mi koji smo vaši savremenici nismo iznenađeni“, rekao je Radunović.

U Podgorici je održana i protestna šetnja pod sloganom „Nikad više 1918“, koju je organizirala nevladina organizacija „Dukljani“, sa čijeg je skupa poručeno da se „više nikad ne smije desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore“. (Danas)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.