Crnina iza belih mantila

U Srbiji je, u odnosu na zemlje u okruženju, od koronavirusa preminulo značajno više zdravstvenih radnika, podaci su Sindikata lekara, farmaceuta i stomatologa. Da li je visoka stopa preminulih zdravstvenih radnika od korone mogla biti sprečena za KTV Zrenjanin govori Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

0
18

Lekari i zdravstveni radnici preminuli od Kovida nisu samo brojka belih mantila, već je svako od njih bio i nešto važnije – nečiji otac, majka, ćerka, suprug ili supruga. Od marta 2020. do 7. februara 2021. od posledica korona virusa u Srbiji je preminulo 89 lekara, 13 stomatologa i dva farmaceuta.

Za to vreme u Albaniji su preminula 33, u Hrvatskoj dva lekara, a u Sloveniji prema nezvaničnim podacima – nijedan. Zamolili smo predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doktora Radeta Panića da prokomentariše da li je ovakav scenario mogao da se spreči i kakav je odnos države prema zdravstvenim radnicima.

“Pa gotovo sigurno da je mogao. Ta brojka je sada 116 preminulih visokoškolovanih u zdravstvu, to je ono što Sindikat lekara i farmaceuta prati, nažalost za ostale nemamo tačne podatke, ali su sigurno i te brojke velike. Pričali smo dosta o tome šta su sve uzroci, ukupna loša organizacija, nepostupanje po zakonu, Vlada koja je poprilično zaobilazila zakon, struka u Kriznom štabu koja je poprilično izgubila integritet, i onda posledično i sve ono što se dešavalo i na terenu. Verovatno, odnosno gotovo sigurno je jedan od najgorih rezulatata u svetu što se tiče zdravstvenih radnika, neoborivi je dokaz da zdravstveni sistem nije funkcionisao tokom epidemije kako treba”, reako je Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Na pitanje zašto je smrtnost lekara toliko velika, zvaničnici još nemaju odgovor. Kao mogući uzorci navođeni su: nedostatak zaštitne opreme na samom početku pandemije, izuzetno duge i naporne smene, ali i nedovoljno poštovanje procedura.

Na navode o visokoj smrtnosti medicinskih radnika, ministar zdravlja je poručio da će država po okončanju epidemije uraditi kompletnu analizu i da će proveriti svaki neželjeni ishod. U saopštenju ministra Zlatibora Lončara je istaknuto i da Srbija ima ubedljivo najnižu stopu mortaliteta od svih država u regionu i šire, najnižu stopu oboljevanja od korona virusa, najviše testiranih građana, kao i da je obezbeđeno najviše zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Država Srbija će, prema rečima ministra, zdravstvenim radnicima, kao herojima vremena u kojem živimo, večno biti zahvalna na svemu što su tokom epidemije učinili.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.