Crni petak, dobar i loš

VIDEO K9: Takozvani Crni petak jeste dobar praznik u potrošačkom smislu kada potrošači mogu kupiti neke stvari jeftinije, ali postoje i oni koji to zloupotrebljavaju što kupci vrlo dobro mogu da prepoznaju, smatra Predsednik Nadzornog odbora kompanije Gomex Goran Kovačević.

0
55

Prošao je vikend velikih popusta takozvani Crni petak, ali pitanje je da li su potrošači uopšte nešto uštedeli s obzirom na to da trgovci uoči samog sniženja povećaju originalnu cenu.

Pojedini trgovci su, nekoliko dana pre Crnog petka povećali cene, pa ih tokom velikog popusta snizili, ali tako da budu veće ili poput originalnih cena.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača „Efektiva“ potvrđuje da je ovakav trend prisutan i dodaje da prikupljaju dokaze kojima će pokrenuti odgovarajuće postupke. „Imamo i račune i cenovnike kao dokaze, obavestićemo tržišnu inspekciju, ali ne nadam se da će da bude nešto efikasna. Nastojaćemo da izguramo priču do kraja i da vidimo da li će iko da bude kažnjen“, rekao je Gavrilović.

Kako komentariše ovakve postupke pojedinih trgovaca pitali smo Gorana Kovačevića, predsednika Nadzornog odbora kompanije Gomex.

Kupci treba da obrate pažnju da ne budu nasamareni, posebno kada je tehnika u pitanju, jer se dešava da “bombastično” najavljeni popust određenog modela proizvoda kod jednog trgovca zapravo bude njegova redovna cena kod drugog prodavca.

Zato je savet potrošačima da obavezno upoređuju ponudu. Česta je pojava i da trgovci namerno podižu cene određeni kratak period ranije, a onda oglase sniženje. Time su, zapravo, zadržali stare cene. I to je, takođe, prekršaj i nepoštena poslovna praksa. Ako građani to uoče, mogu da prijave tržišnoj inspekciji ili organizacijama za zaštitu potrošača.

(KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.