Crna Gora: Liderima Demokratskog fronta po pet godina zatvora za pokušaj terorizma

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma.

0
329

Sud im je odredio istu kaznu zatvora, iako je Tužilaštvo tražilo za Kneževića manju, jer kako je u završnim rečima istakao tužilac Saša Ćađenović njegovo delovanje bilo je ideološko prirode i nije imao materijalnu korist.

Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi. Oni se od početka brane sa slobode. Sud po Zakoniku o krivičnom postupku može, ali ne mora da im odredi pritvor, nakon prvostepene presude.

Vozač DF-a Mihailo Čadjenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora.

Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina dok je Vladimir Popov osuđen na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni niisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.

Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina. Dikiću je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić osuđeni su na po sedam godina zatvora. Njih je Srbija odbila da izruči Crnoj Gori.

Srboljub Đorđević osuđen na godinu i šest meseci, Branka Milić koja se nalazi u ambasadi Srbije nakon što je svojevoljno napustila suđenje, na tri godine, Milan Dušić na godinu i šest meseci, Dragan Maksić na godinu i devet meseci.

Osuđenima se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru.

Sutkinja Mugoša je kazala da je cilj kriminalne organizacije bio da zastraše građane, povrede ustavne strukture Crne Gore i spreče ulazak zemlje u NATO. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.