COVID 19: Klinička slika pacijenata drugačija nego u prvom talasu, vanredna situacija u 16 opština i gradova

U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i statrosna struktura obolelih drugačiji.

10

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo 289 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 6 osoba. Za poslednja 24 sata testirane su još 7.872 osobe. Vanredna situacija u 16 opština i gradova. U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 159 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa Kovid- 19.

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hiruške Bolesti “Banjica”, kaže da će u toj ustanovi koja se vraća u kovid sistem biti uglavnom zbrinuti pacijenti sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom, dok će pacijenti koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biti u drugim ustanovama.

Za pacijente koji se leče od kovida 19 odvojeno je osam odeljenja i do 320 kreveta, a lekari internisiti iz Kliničkog centra Srbije pristigli su upomoć.

Od jutros se primaju pacijenti, a dr Baščarević kaže da su spremni da za 24 časa prime više od 100 obolelih.

Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić kaže da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima i onih iz Arilja, Užica, Smedereca, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

Dr Ostojić navodi da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

“Imaju upale pluća, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece”, rekla je Ostojićeva.

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, kaže da su tokom noći već primili 14 pacijenata na intenzivnu negu. Navodi da će primati veoma teške pacijente, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i statrosna struktura obolelih drugačiji. U Nišu je hospitalizovano 220 jako teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik.

Nemamo lakih slučajeva kao pre, oni su u kućnoj izolaciji, podseća dr Janković. (RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.