“Colorfull Cooperation” – kulturna saradnja Srbije i Mađarske

VIDEO K9: Sve je jača regionalna saradnja Srbije i Mađarske, zbog čega je potrebno unaprediti i kulturne veze ove dve dobrosusedske zemlje, zaključeno na konferenciji povodom realizacije još jednog zajedničkog projekta.

247

Projekat Colorfull Cooperation ili u prevodu na naš jezik “Raznobojna saradnja”, jedan je od pet projekata prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koji je predstavljen u Skupštini Vojvodine.

Vrednost preko 3 miliona 700 hiljada evra, ovaj projekat ima za cilj poboljšanje kulturnog turizma u pograničnom području dve zemlje što, kako je istaknuto u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, treba da doprinese očuvanju dobrosusedskih odnosa, kvalitetnijem životu građana i negovanju zajedničke tradicije.

“Jedan podatak koji je vrlo interesantan i u nekom opštem smislu ukazuje na značaj prekogranične saradnje, a to je da 185 miliona stanovnika, odnosno 37% stanovništva, živi u pograničnim regijama, koje su često periferne, marginalizovane, na neki način zaostale i predstavljaju neke administrativne ožiljke istorije i istorijskih granica. Upravo prekogranični projekti služe za to da se taj administrativni značaj granica na neki način umanji i da se na takav način uspostavi bolja saradnja sa susedima”, istakao je Nebojša Drakulić, pomoćnik pokrajinskog sekretara.

Jedan od zadataka ovog Projekta je i pokretanje internet-informativnog centra na mađarskom i srpskom jeziku, zatim uspostavljanje srpskih i mađarskih kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću, ali i integrisanje Novog Sada, buduće Evropske prestonice kulture, u kulturni i turistički život pograničnog regiona Mađarske i Srbije.

“Danas bi na ovoj konferenciji za štampu promovisali internet stranicu nakojoj bi bili istaknuti svi značajni događaji koji će biti organizovani i sa srpske i sa mađarske strane i koji će na neki način pomoći u ptoroku informacija podizanju kulturne svesti građana i sa jedne i sa druge strane granice”, kazao je Drakulić.

Prisutnima na konferenciji se obratila i derektorka Evroregionalne agencije za razvoj Dunav – Kriš – Moraš – Tisa, Ester Čokaši, koja je izrazila zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta i predstavila veb-stranicu i mobilnu aplikaciju www.visithusrb.com kao podršku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.