COE: Da li je Šodroš ugrožen?

VIDEO K9: Borba za očuvanje područja Kameničke ade, Dunavca i Šodroša se nastavlja, a ovoga puta i pred međunarodnim institucijama, s obzirom da je Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune prihvatila žalbu o uništavanju staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na ovom području Novog Sada zbog predložene infrastrukturne izgradnje , koju joj je uputila Nevladina organizacija „Svet i Dunav“.

0
37

Sekreterijat Bernske konvencije uputio dopis Ministarstvu za zaštitu životne sredine sa zahtevom da Ministarstvo sasatvi izveštaj na 5 stranica o predmetnom području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša, te da ga najkasnije dostave do 15. juna.

Dopis Ministarstvu usledio je 4 dana nakon što je Bernska konvencija, odnosno Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa potvrdilo prijem žalbe koju im je upitula Nevladina organizacija Svet i Dunav a u navodi se da je ekosistem ovog dela priobalja ugrožen urbanizacijom predviđenom novim planovima, naročito planiranim mostom obilaznice.

Daniela Stojković Jovanović, predsedavajuća NVO Svet i Dunav kaže da su odlučili da se obrate Međunarodnoj javnosti nakon što su godinu i po dana pokušavali da alarmiraju i apaeluju sve domaće institucije, ali su kako je rekla stalno nailazili na zid ćutnje ili prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instituciju.

Ova žalba će biti razmotrena na drugom sastanku Biroa odnosno do saslušanja pred Savetom Evrope koji je zakazan za 15. i 16. septembar.

S obzirom da je proces pokrenut, objašnjava Stojković Jovanović, Nevladina organizacija Svet i Dunav zatražila je apsolutbu obustavu svih mogućih planova, što znači da bi naša država morala da do zakazanog sastanka obustavi bilo kakve planove, uključujući i najsitnije intervencije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.