Čišćenje pašnjaka za spas tekunice

VIDEO K9: Kako bi pomogli oporavak populacije tekunice, ugrožene i strogo zaštićene vrste životinje, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora sutra kod Neradina organizuje veliku akciju čišćenja zaraslih pašnjaka. Akcija je otvorenog tipa i mogu joj se pridružiti zainteresovani ljubitelji prirode.

0
38

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje već nekoliko godina radi na revitalizaciji otvorenih stepskih staništa u cilju zaštite retkih i ugroženih životinjskih i biljnih vrsta koje na njima žive, u okviru projekta „Stepujmo zajedno: novo poglavlje u oživljavanju stepskih pašnjaka Fruške gore“ organizuje čišćenje pašnjaka ovog nacionalnog parka u okolini Neradina, u opštini Irig.

Volonteri, članovi i prijatelji ovog društva sutra će 10 do 15 časova čistiti ovu lokaciju na južnim padinama Fruške gore od rastinja i žbunja, kako bi oslobodili stanište ove zaštićene i ugrožene vrste.

Tekinica je duga tek nešto preko 20 centimetara, ima sivkastosmeđe krzno, kratakog je repa i nogu. Endemska je vrsta podzemne veverice koja živi samo u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, hrani se pre svega biljkama, a svoj život je vezala za otvorena i travna staništa, livade i pašnjake, gde od proleća do jeseni živi u porodičnim kolonijama, dok tokom jeseni i zime odlazi u svoje podzemne jazbine i zapada u zimski san. U našoj zemlji je ima još u Vojvodini gde je njena brojnost opala za 70% u odnosu na prvu polovinu dvadesetog veka, kao i na jugoistoku Srbije gde se njena populacija svela na nekoliko međusobno izolovanih lokaliteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.