ĆIRILICA SMETA I U LICI

674

Postavljanje ćiriličnih tabli u Udbini u Lici nije prošlo mirno i bez protesta, kako je u prvi čas izgledalo, a sve više je onih koji traže da se table skinu. Posebna nervoza i napetost vladale su u ponedeljak uoči proslave Preobraženja, koju lokalni stanovnici zovu i „srpska slava“. Iako su se sve političke stranke, uključujući HDZ, složile da treba poštovati ustavni zakon, nekoliko dana posle postavljanja prvih tabli na zgradu opštine i kulturnog centra protestovao je deo građana, a u Udbini, gde u najvećem broju žive Srbi, osvanuli su plakati na kojima piše „Hrvatska Udbina“.

Kada su prve table postavljene, lokalni političari su se pohvalili kako je Lika tolerantnija od drugih sredina i da niko ne postavlja pitanje da se nastavi sa postavljanjem ćiriličnih napisa i na ulazu u grad i školu koja nosi naziv „Kralj Tomislav“. Preko društvenih mreža su se ipak neki stanovnici tog kraja pobunili zbog ćirilice i ispisali poznate „argumente“ koji se koriste i u Vukovaru. U Udbini se neki bune i zbog plakata grupe „Jandrino jato“, koju deo stanovnika tog kraja povezuje s događajima iz devedesetih, tvrdeći da je reč o „četnicima“. Policija, svesna sve napetijih odnosa u ovom gradu, najavljuje snimanje svih javnih manifestacija, kako bi se moglo da utvrdi da li je bilo nacionalističkih provokacija sa bilo koje strane.

Udbina je do sada odolevala nacionalističkim ispadima, a na prošlim lokalnim izborima vlast su podelili SDSS i HDZ. Srba ima mnogo više od pedeset odsto, što omogućava uvođenje dvojezičnosti, a to je pozdravio i Darko Milinović, bivši ministar iz HDZ-ove vlade i po mnogima najmoćniji političar iz Like. Na predlog Veća srpske nacionalne manjine Opštinsko veće Udbine, na čijem je čelu Slobodan Bjelobaba iz SDSS-a, jednoglasno je donelo odluku o dvojezičnim tablama. U početku je bilo i protivljenja, ali su lokalni političari uspeli da uvere narod da zakone treba poštovati i da ćirilica nije usmerena ni protiv koga, prenose “Večernje novosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.