Čipovanje uličnih mačaka

VIDEO K9: Novosadska Zoohigijena i Veterina demantovala je navode Udruženja za zaštitu životinja SPANS da ovo preduzeće na građane čipuje mačke lutalice koje ovi donesu na sterilizaciju.

0
34

Kako bi pomogli uličnim maca da se ne razmnožavaju u velikoj meri, građani Novog Sada mogu da ih odnesu na besplatnu sterilizaciju u JKP Zoohigijena i veterina gde ih, prema proceduri, nakon sterilizacije, takođe i čipovuju na Grad Novi Sad i vraćaju na ulicu.

Pre nekoliko dana Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS objavilo je, međutim, da su u Zoohigijeni promenili ovu praksu.

Iz Zoohigijene demantuju ove navode. Procedure, kako ističu, nisu menjane ni prekidane i ulične mačke i dalje obeležavaju na Grad, osim ako neko izrazi želju da ih udomi na svoje ime kada ide uobičajen postupak udomljavanja. Brkljačić kaže da su volonteri SPANS-a proverili ovu informaciju i, kako tvrdi, dobili isti odgovor.

Ova praksa bila bi jako loša po ulične mačke, objašnjava Brkljačić, koje kako navodi imaju drugačiji tretman od pasa, za njih u Novom Sadu još uvek ne postoji izgrađeno prihvatilište, brzo se razmnožavaju na ulici gde im je život u opsanosti.

Brkljačić kaže da se nakon nekoliko dana Zoohigijena obratila javnosti sa objašnjem da ova informacija nije tačna. Iz ovog preduzeća poručuju da savesni građani kao i članovi udruženja koja brinu o životinjama nisu i neće imati problema da se i dalje brinu o napuštenim životinjama koje su prošle gradski program ili treba da ga prođu. Iz Zoohigijene podsećaju da brojnim aktivnostima podižu svst o odgovornom vlasništvu i edukuju građane da brinu o i obeležavaju svoje životinje te promovišu stategiju „udomi – ne kupuj“  te upozoravaju da je, bez obzira na pozitivne rezultate, i dalje više napuštenih pasa i mačaka nego onih koje udome novi vlasnici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.