Čipovanje pasa – zakonska obaveza

VIDEO K9: Čipovanje pasa je zakonom regulisana procedura od 2012. godine. Svi vlasnici bi trebali da čipuju svoje pse i na taj način ih registruju. Proces nije bolan i obavlja se nakon navršenih 3 meseca starosti ljubimca. Postoji i procedura šta uraditi sa psom kojeg nađete na ulici bez vlasnika.

0
1383

Benefiti čipovanja pasa su brojni. Pas nakon čipovanja može da učestvuje na izložbama i prelazi granicu prilikom putovanja.

Proces, kako navode stručnjaci, praktično je bezbolan.

“Čipovanje pasa je zakonom regulisana procedura obeležavanja pasa i mačaka jedinstvenim brojem koji se nalazi na medijumu (mikročipu) u elektronskoj formi i na osnovu broja uvođenje u bazu podataka Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, kojoj imaju pristup sve veterinarske organizacije u zemlji”, precizirao je Slobodan Kekić, doktor veterinarske medicine.

Mikročip se nalazi u kapsuli i veličine je manje od zrna pirinča, ističe Kekić. Umeće se pod kožu vrata, uz pomoć aplikatora i nakon 5 do 7 dana on je fiksiran pod kožom u potpunosti.

“Sa navršenih 3 meseca starosti, pas ili mačka ispunili su zakonski uslov da budu vakcinisani protiv besnila prvi put, a samim tim i čipovani, odnosno, obeleženi i uvedeni u registar, što je za vlasnika zakonska obaveza. Mikročip se nalazi u kapsuli od biokompatibilnog stakla ili plastike i veličine je manje od zrna pirinča. Aplikuje se subkutano pod kožu, sa leve strane vrata uz pomoć sterilnog aplikatora”, naveo je Kekić.

U slučaju da nađete napuštenog psa na ulici, najbolje je odvesti ga kod najbližeg veterinara, kako bi mu očitao mikročip, koji bi trebalo da ima. Ukoliko se ispostavi da pas ima mikročip, pozove se firma čiji je mikročip kako bi im se prijavilo da je pronađen pas sa brojem mikročipa koji im se pročita. Oni bi trebalo da u najkraćem mogućem roku povežu pronalazača i vlasnika psa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.