Čime ste se igrali kao mali?

VIDEO K9: Nakon jednog od velikih arheoloških iskopavanja na teritoriji Vojvodine u Muzej Vojvodine stiglo je oko 200 manjih predmeta neidentifikovanog porekla, koje su u Muzeju vodili pod „predmetima nepoznate namene“.

642

Pre desetak godina mlada arheološkinja zaintrigirana predmetima posvetila im je dosta vremena i nakon dužeg istraživanja otkrila da su to u stvari prve igračke.

Kada je arheološkinja posvetila malo više vremena istraživnju i upoređivanju misterioznih predmeta primetila je nešto neobično, a to su otisci prstiju. Ona je zastupala tezu i stav da je to u stvari kolekcija dečijih igračaka, ali nije imala način kako da i druge ubedi u to ona se obratila forenzičarima iz SUP-a Novi Sad da li mogu da pročitaju nešto iz tih otisaka.

Prema rečima Slađane Velendečić, nije često da se u arheologiji dobije jedna ovakva potvrda o pretpostavkama za to odakle su ti predmeti potekli i čemu su služili. Ono što je interesantno jeste neosporna sličnost ovih više hiljada godina starih igračaka sa današnjim koje su suštinski zapravo veoma slične. Zaposlenima u muzeju posebnu pažnju su privukle prva lutka – sova i prva zvečka koja veoma podseća na današnju.

Nakon otkrića ovih preteča igračaka pitali smo naše sugrađane da li se sećaju svojih prvih igračaka iz detinjstva?

Ova zbirka prvih igračaka je uvek prisutna na stalnoj postavci, jedino što se igračke povremeno menjaju. Napravljene su čak i suveniri koji se mogu potražiti u suvenirnici muzeja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.