Cilj – bez stradanja u udesima

VIDEO K9: Postoji trend smanjenja broja stradalih na putevima u Srbiji, ali da je pred nadležnim institucijama još mnogo posla, izjavio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji je juče u Beogradu predsedavao konstitutivnom sednicom Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima.

391

„Statistike pokazuju da se broj poginulih i povređenih na putevima smanjuje, da se smanjuje broj saobraćajnih nezgoda, kao i da je reagovanje nadležnih organa i službi nakon njih znatno brže. Tome su u velikoj meri doprinele i represivne i preventivne mere koje preduzimamo i ti napori su za pohvalu, ali svakako je da ne smemo i ne možemo biti zadovoljni sve dok imamo ijednog nastradalog u saobraćajnoj nezgodi. Postizanje tog cilja je zajednički zadatak svih nas, kao i čitavog društva u celini“ poručio je Stefanović na sednici.

U rad Tela za koordinaciju, koje je formirano odlukom Vlade, uključena su, kako je naveo, sva nadležna ministarstva i institucije.

„Mnogo je posla pred svima nama i mnogo stvari koje treba popraviti i kojima moramo strateški pristupiti. Neophodno je da u narednom periodu detaljno analiziramo uzroke saobraćajnih nezgoda i da posebnu pažnju posvetimo otkrivanju propusta i onih, koji su doprineli nastanku nezgode, tako što poslove iz svoje nadležnosti nisu obavljali kako treba. Jasno je da se ne možemo samo osloniti na odgovornost vozača, već moramo voditi i računa da se postojeća putna infrastruktura održava i da se prilikom izgradnje nove ona gradi tako da doprinosi da posledice nezgode, ukoliko već dođe do nje, budu što manje“ istakao je ministar.

Novoformirano Telo bi trebalo da radi na otklanjanju uočenih nedostataka, uspostavljanju bolje i efikasnije saradnje među svim nadležnim za bezbednost saobraćaja, kao i iniciranju i sprovođenju preventivnih i drugih aktivnosti sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i unapređenja bezbednosti saobraćaja.

Na sednici su razmatrane smernice rada ovog Tela i formirano je šest stručnih radnih grupa koje će se baviti bezbednošću i unapređenjem putne infrastrukture, unapređenjem rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova, unapređenjem bezbednosti dece u saobraćaju, preventivom povređivanja i rehabilitacijom povređenih u saobraćaju, unapređenjem kvaliteta roba (proizvoda i usluga) u bezbednosti saobraćaja, a formirana je i stručna radna grupa za rad i socijalnu politiku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.